Moka Azumi: Amasakaru *** (manga / yaoi)

  Olipa kerran jalosukuinen soturi, joka yritti syöstä vallasta hovin. Hän epäonnistui ja kuoli. Hänen vaimonsa naitettiin viholliselle ja hänen kolme poikaansa lähetettiin eri luostareihin kasvatettaviksi. Pojista kasvoi sodankäynnin taidossa taitavia, ja he yhdistivät voimansa kostaakseen isänsä. Mutta sisaruskateus ja kilpailu ovat tappavampia kuin taistelukenttä. Varsinkin nuorin veljeksistä, varsinainen kaunotar vuoteessa ja paholainen taistelussa, on erityisen haavoittuvainen. Löytääkö hän koskaan rauhaa ja rakkautta - ja kenen luota?

Otetaan yksi Japanin historian tunnetuimmista tosielämän sankareista, siteeksi hieman faktaa, ja tehdään siitä yaoitarina. Toivottavasti Yoshitsune no Minamoto ei pyöri liikaa haudassaan... Tarina Ashikagawashogunaatin alusta on legendaarinen, ja Yoshitsune oli tosielämän Hikaru Genji. Aihe on mielenkiintoinen ja hahmot kiehtovia, valitettavasti tässä genre rajoittaa tarinaa pahasti. Tavallisena seineninä tästä olisi saanut uskomattoman tarinan aikaiseksi. Tässä tapauksessa tosi on tarua ihmeellisempää. Piirrosjälki on kaunista, mutta ei riitä peittämään tarinan vajavuuksia.

Tarina: Sunao Yoshida; Taide: Kiyo Kujyo: Trinity Blood 5 *** (manga)

  Ystävykset ovat matkalla Karthagoon, joka on tuhoutumaisillaan Iblisin, ennalta ohjelmoidun keinotekoisen hiekkamyrskyn alle. Isä Abelin salaisuuden selville saanut Esther on edelleen shokin vallassa, kunne Abelin sanat saavat hänet havahtumaan. Pystyvätkö he pysäyttämään myrskyn ennen kuin on myöhäistä? Ionin ja Radun kohdalla on lopullisen välienselvittelyn aika.

Sujuvaa seikkailua. Ei mitään maata mullistavaa, ei vaan oikein kolahda emotionaalisella tasolla, mutta seikkailuna siis toimii. Paremman puutteessa.

Hans Kizawa & Rina Goto-Nance: Japanese Home Cooking ***

  Sitten siirrymme keittiöön. Vuorossa on Japanin mamman suosikit. Ohjeet ovat todellakin japanilaista arkiruokaa, siis sitä mitä meidän mangasankarimmekin syövät joka päivä. Ja koska kyseessä on arkiruoka, se on konstailematonta ja helppoa valmistaa. Koska tämä taas kerran on tehty amerikkailaisille markkinoille, ovat mitat vain unsseissa ja paunoissa (huokaus). Ohjeet ovat helppoja ja selkeitä. Kuvia on vähän ja ne ovat mustavalkoisia, joten kirjan ulkoasu on kuivakka. Älkää kuitenkaan pelästykö, ruoka on hyvää. Reseptejä tosin olisi saanut olla enemmän...

Shinobu Takayama: Amatsuki Vols.1 - 6 **** (manga)

  Historia ei ole Tokidokin vahvinta alaa. Joten hän joutuu tekemään laiskanläksyä high tech-museossa. Menetettyään silmänsä hirviölle Edo-kauden simulaatiossa, hän havaitsee, ettei pysty poistumaan pelistä. Voisiko se olla totta?

Sarja on mielenkiintoinen mutta vaatii lukijalta tarkkaavaisuutta. Sillä siinä liikutaan tasolta toiselle, käytetään runsaasti takautumia, eikä tapahtumia selitellä. Suosittelen lukemaan sarjan kerralla, koska muuten lukija on pahasti pihalla, kun ei oikein muista aiempia tapahtumia. Tokilta kysytään alussa "Mikä on todellisuutta, mikä on unta?". Lukijalle tulee tunne, ettei hän tiedä sitä itsekään. Ja sehän toisaalta on koko sarjan tarkoitus. Upea! Sarja jatkuu.

Natsuki Takaya: Fruits Basket 3 ***** (manga)

  Tässä osassa ovat vuorossa niin tuplatreffit ystävänpäivänä kuin visiitti kylpylään. Mutta miten Yuki ja Kyoo mahtuvat saman katon alle - saati sitten samaan huoneeseen?

Tässä vaiheessa tarina on vielä hurmaavaa komediaa pienillä traagisilla kohdilla. Lukija vedetään melkein huomaamatta mukaan tarinaan, joka saa myöhemmin hyvinkin traagisia sävyjä. Tädin niin suuresti rakastama kehitystarina. Jokainen löytää varmasti eläinradan hahmoista oman suosikkinsa - Tädin on Shigure. Shigure on aikuiseen makuun, nuoremmat tuskin vielä ymmärtävät hahmon syvyyttä, siihen tarvitaan hieman kasvamista. Silmänisku

Lorraine Heath: In Bed with the Devil **** (historiallinen romantiikka)

  Lucian Langdonia kutsutaan Paholaisjaarliksi. Hän on roisto, jota syytetään murhaajaksi ja joka kasvoi Lontoon kaduilla. Siis juuri sellainen mies, jota lady Catherine Maubry tarvitsee. Kunniallinen nainen riskeeraa muutakin kuin maineensa olemalla yhteydessä komeaan jaarliin, mutta Catherinella ei ole muuta mahdollisuutta. Suojellaakseen rakkaitaan hän tekisi mitä tahansa - vaikka solmisi sopimuksen itsensä Paholaisen kanssa.

Täti yllättyi tarinan toimivuudesta. Ei ollenkaan niin kammottavan imelää kuin monet tämän genren edustajat. Toki tässäkin päästää ennalta-arvattavaan lopputulokseen. Täti suosittelee.