Ensimmäisenä on vuorossa Hatsuharun (Fruits Basket) ehdoton suosikki eli

Butaniku shoga-yaki  (Käristetty inkivääriporsas)

Käristetty porsaanliha maustetaan kirpeällä inkiväärimehulla, koristellaan eleganteilla nauriskrysanteemeilla ja kruunataan ananasrenkailla. Jos jätät krysanteemit pois, valmistuu ruoka hetkessä.

4 annosta  462 kCal/annos

340-400g  porsaanlapaa, ohuelti viipaloituna 4 osaan tai

4 ohutta porsaanleikettä

2rkl  soijakastiketta (japanilaista!)

1rkl  miriniä

2tl  vastapuristettua inkiväärimehua

1rkl  vehnäjauhoja

2½rkl  öljyä

(4  säilöttyä ananasrengasta)

(4  salaatinlehteä, koristeluun)

Nauriskrysanteemi (haluttaessa):

4  pientä naurista

4rkl riisiviinietikkaa

3rkl  sokeria

1  pieni kuivattu chili

Mausteet:

2rkl  soijakastiketta (japanilaista!)

2tl  sokeria

2tl  miriniä

Valmista nauriskrysanteemit ainakin 2 tai 3 tuntia aikaisemmin (ks.alla).

Yhdistä soijakastike, mirin ja 1tl inkiväärimehua. Ripottele lihan päälle. Anna maustua 10 minuuttia.

Ripottele lihan molemmille puolille jauhoa. (Teesiivilä toimii tässä mainiosti.)

Kuumenna paistinpannu hyvin kuumaksi. Lisää 2rkl öljyä ja kuumenna uudelleen kuumaksi. Käristä possunlihaa molemmilta puolilta vaaleanruskeaksi. Nosta lihat pannulta.

Pese paistinpannu ja lisää mausteet. Kiehauta keskilämmöllä ja lisää sitten liha takaisin pannuun. Ripottele päälle 1tl inkiväärimehua. Kun possunliha on hyvin seoksen peitossa, on se valmista.

Pese pannu uudelleen. Kuumenna ½rkl öljyä ja paista ananasrenkaita kunnes ne ovat kevyesti ruskistuneet. Ravista pannua välillä, jotta ne eivät tartu pohjaan.

Vuoraa tarjoiluastia salaatinlehdillä. Asettele possunliha, krysanteemit ja ananasrenkaat sille koristeellisesti. Tarjoa.

Nauriskrysanteemi

Tämä helppotekoinen syötävä koriste säilyy jääkaapissa 1 viikon riisiviinierikka-sokeriseoksessa (ks.alla). Tee se silloin kun sinulla on aikaa ja tarjoa koristeena, alkupalana tai tarjoa hätätilanteessa sivuruokalajina. Aloita valmistaminen ainakin 2½ tuntia ennen tarjoilua.

Kuori nauriit ja leikkaa noin 1cm:n "lakki" ylhäältä. Tasoita myös nauriin alaosa, niin että se on tasainen. Aseta nauris kahden syömäpuikon väliin leikkulaudalle yläpuoli alaspäin. Viipaloi nauris niin syvälle kuin puikot sallivat niin ohuelti kuin mahdollista. Käännä naurista 90 astetta ja viipaloi poikittain. Käännä nauris ylösalaisin ja tee pohjaan 8 tai 10 viiltoa veitsellä.

Liota nauriita suolavedessä (1tl suolaa / 2,5dl vettä) 30 minuuttia, jotta ne pehmenevät. (Jos sinulla on kiire, voit lyhentää pehmenemisaikaa hieromalla nauriisiin suolaa ja antamalla niiden levätä 10 minuuttia, huuhtele sen jälkeen.) 

Purista nauriita varovasti, jotta ylimääräinen neste irtoaa. Liota "terälehti"puoli alaspäin viinietikan ja sokerin seoksessa 2-3 tuntia tai pidä jääkaapissa yön yli.

Tarjolle tuotaessa pitele nauriita terälehtipuoli alaspäin ja purista viinietikka pois. Laita nauris, terälehdet alaspäin, vasempaan käteesi (jos olet oikeakätinen) ja lisää painetta hieman oikealla kädellä ja käännä. Pidä vasen käsin paikallaan. Tämä levittää terälehdet. Pehmitä chili vedessä. Sen jälkeen leikkaa paksumpi pää irti ja purista siemenet pois. Viipaloi ohuiksi renkaiksi. Aseta yksi rengas jokaisen krysanteemin keskelle. 

Inkiväärimehu

Pese tuore inkiväärinjuuri hyvin, ettei siihen jää multaa tai likaa (tai kuori tarvitsemasi määrä). Aseta harsokangas tai talouspaperi pienen kulhon päälle. Raasta inkivääri kulhon päällä, käytä hienointa terääsi. Kokoa harsokankaan reunat yhteen ja purista mehu raasteesta. Voit myös raastaa inkiväärin ja puristaa mehun irti sormillasi.

 

Masako Yamaoka: A First Book of Japanese Cooking (Kodansha Edition, 1996)  Käännös: Täti