Satosumi Takaguchi: Shout Out Loud Vols.1 - 5 **** (manga / shonen ai)

  Nakaya - lukion tokaluokkalainen, joka harrastaa jääkiekkoa - on juuri menettänyt äitinsä. Joten hän päättää muuttaa kauan kateissa olleen isänsä, Shinon, luokse. Nakayan yllätys on suuri, kun isä näyttää hädin tuskin vanhemmalta kuin poikansa. Shino on ääninäyttelijä animeissa, ja hänen viimeisin työnsä juuri loppui. Raapiakseen kokoon rahat elämiseen hän hyväksyy tarjouksen näytellä BL-animeissa. Hän saa parikseen coolin Tenryun, ja heistä tulee ystäviä. Samaan aikaan toinen ääninäyttelijä yrittää iskeä Shinoa. Omalla tahollaan myös Nakaya joutuu miettimään mitä elämältä haluaa.

Vau. Helsingin kaupunginkirjastosta löytyy muutakin BL:ea kuin Gravitation. Joo, pojat on nättejä. Kasvukivuista on kyse puolin ja toisin. Sekä tietysti rakkaudesta. Ihan kiva sarja, jonka parissa viihtyi vaivatta.

Aya Nakahara:Lovely Complex Vols.1 - 16 **** (manga)

  Koizumi Risa, pituus tällä hetkellä 170cm. Nimi tarkoittaa pientä jokea. Tyttö, joka on keskimittaa pitempi. Otani Atsushi, pituus tällä hetkellä 156cm. Nimi tarkoittaa suurta laaksoa. Poika, joka on keskimittaa lyhyempi. Tämän vuoksi he eivät oikein tule juttuun. Mutta molemmilla on yhteinen ongelma - toiset eivät tahdo oikein nähdä heitä potentiaalisina seurustelukumppaneina. Joten he päättävät auttaa toisiaan saamaan ihastuksensa. Siitä alkaa ystävyys. Töyssyisen ja komediallisen ystävyyden jossakin vaiheessa Risa huomaa rakastuneensaOtaniin Saako Risa, koulun pisin tyttö, Otanin, koulun/luokkansa lyhyimmän pojan, rakastumaan itseensä?

Pitkän sarjan kuluessa käydään läpi suhteen kehittyminen ja nuorten kasvaminen aikuisuuden kynnykselle lukion loppuun. Eli koululaiskomediaa ja romantiikkaa. Parivaljakkomme ei ole niitä vajan terävimpiä työkaluja, mutta siitä se komedia irtoaakin. Lisäksi molemmat ovat aivan hillittömiä Umibouzon faneja. xD Sarjasta on Japanissa tehty myös tv-sarja sekä anime. Sarja oli sen verran pitkä, että hienoista tiivistämistä olisi kaivannut. Nyt tulii vähän turhan paljon toistoa. Joka tapauksessa positiivinen lukukokemus.

Masako Yamaoka: A First Book of Japanese Cooking ****

  Tarjolla olisi tarjolla japanilaista kotiruokaa. Esillä taas ne perusreseptit sekä hieman ekstraa. Ohjeet ovat helpot ja selkeät. Kuvia on vain alussa, joten joutuu pläräämään edestakaisin. Mitat on annettu niin amerikkalaisten mittojen mukaan kuin metrijärjestelmän mukaan - paitsi kun puhutaan kupeista. Kai kaikki muistavat, että 1 cup = 2,4dl? Mutta ruoka on hyvää, ja sehän tässä on tärkeintä.

Robert Shea: Shike    Lohikäärmeiden aika **** (historiallinen romaani)

  Jebusta on kasvatettu zinja, soturimunkki. Ensimmäisenä tehtävänään hän saattaa ylhäisen morsiamen sulhasensa luokse. Vaarojen täyttämällä matkalla Jebu ja Taniko rakastuvat toisiinsa. Kohtalo heittää rakastavaiset vastakkaisille puolille verisessä kamppailussa jota Punaisen ja Valkoisen lohikäärmeen klaanit käyvät Japanin herruudesta. Aitona zinjana hän ei pelkää mitään taivaan alla eikä mikään merkitse hänelle mitään - paitsi Taniko. Karma johdattaa heidät Kublai-kaanin valtakuntaan, jossa he kohtaavat uudelleen vuosien jälkeen.

Kannessa itse Kaari Utrio kehuu kirjaa, joten onhan sen oltava hyvä. Niin kuin onkin. Historiaa tuntevana tarina hieman nyppii, sillä kirjailija yhdistelee Japanin historian tapahtumia surutta. Tapahtumat sijoittuvat 1200-luvulle, mutta tapahtumista tunnistaa vaivatta noin sata vuotta aiemman Genpei-sodan tapahtumia. Takashit = Tairat, Muratomot = Minamotot, Yukio = Yoshitsune, jne. Eli ei kannata miettiä liikoja historiallista autentisuutta vaan nauttia sujuvasta seikkailusta. En kuitenkaan missään vaiheessa oikein saanut otetta päähenkilöistä vaan he jäivät hieman pahvisiksi. No, ei kai kukaan odota miehen kirjoittamalta seikkailuromaanilta syvää psykologista kuvausta?