Nicola Cornick: Undoing of a Lady *** (historiallinen romantiikka)

  Nat Waterhousen pitää naida perijätär - ja mistä muualta hän löytäisi sellaisen kuin Fortune's Follysta, jossa voimassa on keskiaikainen lanki, jonka mukaan perijättären on mentävä naimisiin tai luovuttava puolesta omaisuudestaan. Lady Elizabeth Scarlet vannoo pelastavansa lapsuudenystävänsä rakkaudettomalta avioliitolta. Ratkaisu: Hän kidnappaa Natin! Mutta Nat on raivoissaan. Niin vihainen, että haastaa Lizzien viemään tapaamisen luonnolliseen loppuunsa ja viettelemään hänet. Intohimo roihahtaa liekkeihin, Lizzien maine on mennyttä ja Lizzie havaitsee olevansa toivottoman rakastunut ystäväänsä. Nyt villin ja itsepäisen Lizzien on vakuutettava Nat siitä, että he muodostavat täydellisen parin - kaikin tavoin.

Tavanomaista historiallista romantiikkaa. Alkuasetelma olisi luvannut enemmänkin, mutta kirjailija tyytyy raahustamaan vanhoja, hyväksi todettuja latuja. Pahimpaann romantiikannälkään.

Ihara Saikaku: Viisi naista jotka rakastivat rakkautta ja Päässälaskua ***

  Kaksi novellikokoelmaa 1600-luvun Japanista. Ensimmäisen kirjan aiheet liittyvät aistillisuuteen, jonka yhteiskuntajärjestelmä kielsi. Ainoana poikkeuksena toimivat ilotalot. Tarinoissa kuvataan aistillisen rakkauden valtaan joutuneiden järkyttäviä kohtaloita, ja samalla peitellysti kritisoidaan yhteiskunnan sääntöjä. Toisessa kuvauksen kohteena ovat ennen muuta miehet, liikemiehet, kauppiaat, elostelijat. He ovat oman aikansa meneviä miehiä, joille aseman ylläpitäminen ei anna yön eikä päivän rauhaa.

Kuten suomentaja Martti Turunen (= senaattori Marutei Tsurunen) toteaa, kirjat eivät ole kirjalliselta tasoltaan mitenkään erikoisia, mutta niiden ansio maailmankirjallisuuden suhteen on kuvauksen eloisuus, jollaista ei aiemmin esiintynyt. Itseasiassa historiantutkijat käyttävät niitä edelleen lähdeteoksina. Saikaku eli aikana jolloin uusi keskiluokka nousi kukoistukseensa, samoin kaupunkilaiselämä. Eli nämä kirjat kannattaa lukea ennen kaikkea ikkunana menneeseen maailmaan, sen tapoihin ja moraaliin. Mielenkiintoisia.

Masashi Kishimoto: Naruto Vols.50 - 52 **** (manga)

  Vuorossa on mm. Killer Been ja Kisamen kaksinkamppailu. Lisäksi Sakura kertoo Narutolle jotakin, joka saa Naruton keikkumaan saappaissaan. Hyökkäyksellään kagejen kokoukseen Sasuke on katkaissut kaikki sillat takanaan, ja luvassa on väkivaltainen ja epävarma tulevaisuus. Naruto tajuaa, että hänen on taisteltava jonakin päivänä Sasuken kanssa mies miestä vastaan - kuolemaan saakka. Mutta sallivatko yhdistyneet shinobijoukot sen?

Toimii. Toimintaa ja huumoria, mutta tarina ei ole vailla traagisia sävyjäkään.

Tite Kubo: Bleach Vols.30 - 32 **** (manga)

  Osat 30 ja 31 olen arvostellut jo aiemmin suomeksi viime kuussa, lukekaa ne sieltä. Tässä käsittelen osaa 32. Vuorossa on Ichigon ja Grimmjown kaksintaistelu! Orihime joutuu seuraamaan sitä sivusta ja vakuuttelemaan itselleen, että kaikki käy hyvin. Tosin välillä usko alkaa käydä melko vähiin. Onko heidän aikansa Holloweiden valtakunnassa muuttanut heitä kumpaakin liikaa?

Toimii tämäkin.

Ebishi Maki: I Give to You **** (manga / shounen ai)

  Ryoichi on pakomatkalla velkojia. Hänen rakastajansa on pettänyt hänet ja jättänyt jälkeensä ylitsepääsemättömät velat. Ryoichi hakee suojaa voimakkaalta sadekuurolta syrjäisestä teehuoneesta. Omistaja Ren ottaa hänet suojiinsa ja antaa Ryoichin työskennellä asuntoa vastaan. Hiljalleen Ryoichi tuntee syvemmän siteen muodostuvan haavoitetussa sydämessään. Myös Renillä on omat salaisuutensa kannettavanaan. Kun olet tehnyt kaikkesi jättääksesi menneisyyden taaksesi, pitäisi tulevaisuuden avautua avoimena edessäsi... mutta voiko luottamusta saavuttaa uudelleen kun jokainen viipyilevä varjo ja painajainen kantaa mukanaan katkeran petoksen uhkaa?

Herkkävireinen tarina. Kaunis. Täti tykkäsi.

Usamaru Furuya: No Longer Human Vol.1 ***** (manga)

  Kolmiosainen sarja perustuu Osamu Dazain romaaniin. Ensimmäisessä osassa tutustumme Yozo Obaan, joka uskoo, että selviytyminen tarkoittaa pelleilemistä. Yozo ei osaa oikein kommunikoida toisten ihmisten kanssa, joten hän turvautuu pelleilemiseen. Hän on luokkansa pelle, se joka naurattaa kaikkia. No, rajathan sillä tiellä tulevat vastaan ennemmin tai myöhemmin. Varsinkin kun siihen yhdistetään huono ystävä, joka johdattaa Yozon paheiden teille. Mutta mikään ei täytä Yozon sielun tyhjyyttä.

Vau. Tarina ulkopuolisuuden tunteesta ja yhden miehen (pojan?) kujanjuoksusta. Jään innolla odottamaan jatkoa. Turhaan Dazain alkuperäinen teos Ningen Shikkaku ei olekaan klassikko, josta otetaan yhä uusia painoksia ympäri maailman. Kirja on myös suomennettu nimellä Ei enää ihminen. Pitäisi löytyä myös kirjastoista. Suomennos on tehty englannista. Oliskohan kohtapuoliin aika suomennokselle suoraan alkukielestä?

Yu-Rang Han: My Boyfriend is a Vampire 1 - 2 *** (manhwa / omnibus)

  Kauniina olemine ei ole koskaan helppoa, varsinkin jos satut olemaan 18-vuotias poika kuten Gene, jota vähän väliä luullaan tytöksi herkän kauniin ulkomuotonsa vuoksi. Itseasiassa Gene on kaikkea muuta kuin herkkä. Hän on koulunsa jengin johtaja ja hakkaa ilmat pihalle jokaisesta joka uskaltaa vihjatakaan, että hän muka näyttäisi tytöltä. Ihan niin kuin tässä ei olisi tarpeeksi, muuttuu Genen elämä dramaattisesti huonompaan suuntaan. Kun Gene sattumalta törmää outoihin tapahtumiin metsässä, hän tempautuu mukaan vampyyrien juonittelujen ja pahaenteisen romantiikan täyttämään maailmaan, jollaista hän ei aavistanutkaan edes olevan olemassa. Hän myös havaitsee henkilökohtaisesti, että on olemassa pahempiakin kohtaloita kuin tulla muutetuksi vampyyriksi - nimittäin tulla muutetuksi tytöksi!

Vampyyriromantiikkaa korealaisittain! Toimivaa tarinaa, jossa kuitenkin pahasti nyppii se, että hahmojen korealaiset nimet on muutettu amerikkalaisiksi. Gene on alkuperäisessä muodossaan Da-In, esimerkiksi. Täti inhoaa tällaista tarinoiden raiskaamista! No, mutta itse tarina on ihan kelvollinen.

Miki Kiritani: Missile Happy Vol.1 *** (manga)

  Mikakolla on siskokompleksi äitynyt todella vakavaksi. Niin vakavaksi, ettei yksikään mies ole hänen mielestään tarpeeksi hyvä siskolle. Mitä siis tehdä, kun viimeisin susi ilmestyy horisonttiin? No, muttaa tietysti asumaan tämän kanssa! Ja siten alkaa MIkakon angstinen ja hervoton tarina täynnä väärinymmärryksiä, hauskuutta ja ennen kaikkea rakkautta!

Juu. Teinikomediaa ja eltonjohnimaiset pinkit lasit. Teinit varmasti rakastavat. Tarinassa ei ole mitään uutta, mutta so what.

Karuho Shiina: Kimi ni todoke - From Me to You Vol.1 **** (manga)

Hiroya Oku: Gantz Vols.16 - 18 **** (manga)

  Panokset sen kuin nousevat ja vastustajat muuttuvat aina vain vaarallisemmiksi. Gantz paljastaa Keille, että saatuaan sata pistettä kokoon on kilpailijalla kolme vaihtoehtoa. 1. Se poistaa kilpailijan muistot ja päästää tämän vapaaksi. 2. Kilpailija saa yhä enemmän ja tehokkaampia aseita. 3. Herättää henkilön henkiin muistista. Mitä antisankari Kei valitsee?

Tarina koukuttaa tehokkaasti. Olette siis varoitetut. Tarina on ehdottomasti aikuiseen makuun, ja vähäpukeiset ja isorintaiset tytöt vetoavat etenkin miespuolisiin lukijoihin. Mutta ei tarvitse pelätä, luvassa ei ole tuhmuuksia. Täti tykkää.