Usko on kumma asia. Sen nimissä tehdään niin suurta hyvyyttä kuin kurjinta pahuuttakin. Eräs ajattelija sanoi, etteivät ihmiset tee koskaan niin riemumielin pahaa kuin uskonnon nimissä. Tänään on kulunut tasan 318 vuotta Salemin noitaoikeudenkäynteihin johtaneista tapahtumista. Lue tapahtumista Wikipediasta.

Kaiken tämän taustalta ovat tutkijat löytäneet torajyvän. Sen aiheuttaa kotelosienitaudin saastuttama vilja. Torajyvä on myrkyllinen ja aiheuttaa suurina määrinä hallusinaatioita. Jyvän sisältämästä ergotamiinista valmistetaan muuten LSD:tä (ihmekös tuo, että näkee kuvia!). Vakava myrkytystila tunnetaan Pyhän Antoniuksen tulen nimellä, ja se oli varsinkin keskiajalla yleinen vaiva. Mutta noitien kanssa sillä ei ollut mitään tekemistä.

Arviot noitavainojen uhrien määristä vaihtelevat suuresti. Euroopan viimeinen noita surmattiin Sveitsissä muistaakseni 1792, joka tapauksessa 1790-luvulla. Anna-nimisellä tytöllä oli todennäköisesti ollut suhde naimisissa olevaan isäntäänsä. Isäntä halusi päästä häiriötekijästä eroon ja syytti tyttöä lastensa noitumisesta. Arvaahan sen, miten siinä sitten kävi. Mutta noitavainot eivät ole jääneet historiaan, vaan niitä tapahtuu vielä tänäkin päivänä Afrikassa. Lisää lukemista täältä. Luettavaa löytyy myös kirjastoista. Laittakaa vain hakusanaksi noitavainot, niin johan löytyy.

Vietetään hiljainen hetki niiden ihmisten muistolle, jotka ovat saaneet surmansa ihmisten tietämättömyyden ja taikauskoisuuden vuoksi.