Nämä nyt eivät tule tällä kertaa oikeassa järjestyksessä, kaikesta tapahtuneesta johtuen. Nyt merkkaan ylös vain kirjaston kirjat. Pitää saada tilille tilaa, että saa lainattua lisää kirjoja. Omat saavat odottaa, että kone toimii taas. :(

Didier Comés: Silence, Lumikko, Eva, Sydänpuu ja Uneksivien puiden talo ***** (sarjakuva)

  Viisi erilaista sarjakuvaa, joita yhdistää vinksahtanut ote. Nämä ovat vanhoja sarjakuvia, viimeisinkin on ilmestynyt suomeksi 1991. Mutta niin ne vain ovat säilyttäneet lumonsa. Itse luin nämä ensimmäisen kerran jo teini-ikäisenä, mutta edelleenkin ne tekevät vaikutuksen. Samoin kaikki muut, jotka ovat lukeneet nämä, ovat niistä pitäneet. Piirrosjälki ei ole shoujomaisen söpöä - todellakaan! Suosittelen lämpimästi.

Thiadavadee Camsong: Maailman keittiöitä  Thaimaa ****

  Tällä kertaa Täti on tehnyt ruokamatkan Thaimaaseen. Värikkäitä ja helppoja ohjeita täydentävät katsaukset Thaimaan keittiön tyypillisiin ruokatarvikkeisiin, asukkaisiin ja heidän perinteisiinsä. Kuvat ovat värikkäitä ja nostavat veden kielelle. Ohjeet on sovitettu (joidenkin mielestä vesitetty) eurooppalaiseen makuun, joten chilin määrä ei räjäytä tajuntaa. Tosin sitähän voi aina lisätä maun mukaan...

Mary Balogh: At Last Comes Love **** (historiallinen romantiikka)

  Duncan Pennethornen, pahamaineisen Sheringfordin jaarlin, on pakko löytää itselleen morsian 15 päivässä, muuten hän jää vaille killinkiäkään. Duncan valitsee Lontoon ainoan naisen, jonka on polttava pakko löytää puoliso. Vanhalle heilalle sanottu vale pakottaa Margaret Huxtable hyväksymään vastustamattoman muukalaisen tarjouksen. Mutta kun hän saa tietää kuka tämä oikein on, on jo myöhäistä - he ovat kihloissa. Hän esittää vaatimuksen: Jos Duncan haluaa hänet, on tämän kosiskeltava häntä. Ja kun intohimo hitaasti syttyy, kaksi vääristä syistä naimisiinmennyttä ihmistä löytävät rakkauden.

Mary Balogh on hyvä. Hän onnistuu taitavasti väistelemään liiallisen imelyyden, pornon puolelle lipsuvan erotiikan ja liiallisen ennalta-arvattavuuden karikot. Hahmojen psykologinen kuvaus on tarkkaa ja sankarittaret ovat älykkäitä ja vahvoja. Suosittelen!

Eloisa James: Potent Pleasures *** (historiallinen romantiikka)

  Vastustamaton intohimo saa Charlotte Daichestonin seuraamaan upeaa naamioitua muukalaista puutarhaan. Mies on voimakas, unohtumaton ja vastustamattoman komea lakeija, ja houkuttelee Charlotten hairahduksen polulle sekä katoaa sen jälkeen. Vuosien jälkeen he tapaavat uudelleen. Mies ei vain ole lakeija. Hän on rikas, aatelinen eikä hän muista Charlottea. Mikä pahinta, hän on pahanilkisten juorujen kohteena: Huhu kertoo, että jaarlin viriiliys on kyseenalainen. Charlotte tietää toisin. Lopultakin asialle voi olla satujen loppu - olettaen, että Charlotten hairahdus siis sattui jaarlin kanssa!

Eloisa James on toinen minun lempikirjailijoistani tässä genressä. Tämä kirja on hänen kirjailijanuransa alkutaipaleelta, eikä vielä kokonaan ole tavoittanut hänele ominaista älykästä viihdyttävyyttä. Toki merkit ovat selvästi olemassa, ja sinällään kirja on romanttista viihdettä parhaimmasta päästä. 

Louise Mackaness: Apples ***** 

  Omenasta on moneksi! Luulitko, että ne kelpaavat vain jälkiruokien ainekseksi tai hepoille syötettäväksi. No, väärässä olet! Kirjassa on yli 70 herkullista reseptiä. Omenaa monipuolisempaa hedelmää tuskin on olemassa.

Ohjeet ovat selkeitä ja kuvat erinomaisia. Käyttöä helpottaa se, että ohjeiden mitat ovat myös metrijärjestelmällä. Ei tarvitse ruveta laskemaan unsseja eikä paunoja... Näin syksyn lähestyessä erinomainen valinta luettavaksi.

Robert Shea: Shike, karman kehä ****

  Jebu, Taniko ja Yukio palaavat mongolien luota takaisin Nousevan auringon maahan. Valkoisen lohikäärmeen samurait kukistavat Yukion ja soturimunkki Jebun johdolla Punaisen lohikäärmeen klaanin. Sisällissodan tapahtumat erottavat jälleen kerran Jebun ja Tanikon toisistaan. Vielä suurempi muuri nousee heidän välilleen, kun pelko saa shoguniksi julistautuneen Yukion veljen kääntymään veljeään vastaan.

Tarinassa on yhdistetty siis Japanin historian tapahtumia 1100- ja 1200-luvuilta. Joten eksaktina historiana tätä ei kannata lukea. Mutta tarinana tämä on oikein mainio. Ehkäpä joku saa tästä innoituksen tarkemmin tutustua Japanin historiaan, joka kieltämättä on eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna eksoottista. Jatkoa kirjalle Shike, lohikäärmeiden aika.

Robert van Gulik: Kummitusluostari **** (jännitys)

  Han-yuanin piirikunnan tuomari Dee on palaamassa perheineen vierailulta pääkaupunkiin, kun myrsky ja vaunujen katkennut akseli pakottavat heidät etsimään suojaa vuoristossa sijaitsevasta vanhasta taolaisesta luostarista. Vuosi sitten siellä on tapahtunut outoja kuolemantapauksia. Heti ensimmäiseksi tuomari Dee joutuu oudon näyn todistajaksi. Tuuli repäisee ikkunaluukun auki ja hän näkee, kuinka vastapäisessä huoneessa kypäräpäinen mies syleilee alastonta naista. Luvassa on uneton yö tuomari Deelle ja hänen apulaiselleen Tao Ganille.

Robert van Gulikin salapoliisiromaanit ovat vanhoja, 50- ja 60-luvuilta. Olen lukenut nämä moneen kertaa ja yhä uudelleen ja uudelleen palaan näiden pariin. Ei veristä väkivaltaa, ei seksiä, vain mainiot tarinat. Suosittelen näitä lämpimästi!

Kaoru Mori: Emma 10 **** (manga)

  Tässä sarjan viimeisessä osassa tutustutaan pyöräilyyn sekä kouluelämään ja nähdään kuinka Adele ja Maria tapasivat ensi kerran. Ja lopuksi on vuorossa se odotettu tapahtuma!

Sarja on siis pulkassa ja Emma ja William saavat toisensa. Tähän on hyvä lopettaa.

Hiroya Oku: Gantz Vols.9 - 10 ****(manga)

  Kei on jäänyt yksin eloon, ja kun Gantz seuraavan kerran kutsuu hänet peliin, huomaa hän olevansa ainoa pelaaja! Onko Kato kadonnut lopullisesti? Ja kuka on tuo söpö tyttö, johon Kei on rakastumassa?

Tarina alkaa nyt todenteolla edetä. Seksiä ja väkivaltaa - sekä oudosti mukaansa imaiseva tarina. Todellisuus ja kuvitelmat (?) kietoutuvat toisiinsa. Mikä on mitäkin?

Yuu Watase: Alice 19th 1 - 5 **** (manga)

  Alice on elänyt koko elämänsä loistavan isosiskonsa varjossa, mutta eräänä päivänä kaikki muuttuu. Alice pelastaa maagisen kaniinin ja kuulee, että hänet on valittu tulevaksi Lotis-mestariksi. He pystyvät muuttamaan tapahtumien kulkua käyttämällä Lotis-sanoja. Alice ja hänen siskonsa Mayura ovat rakastuneet samaan poikaan, Kyo Wakamiyaan. Kiivaan sanailun seurauksena Alice saa siskonsa katoamaan. Pelastaakseen siskonsa hän joutuu opettelemaan nopeasti Lotis-mestariksi.

Ei ehkä ihan yhtä kiehtova kuin Fushigi yuugi, mutta erittäin toimivaa fantasiaa. Romantiikkaa tietysti myös, samoin kasvutarina. Jotakin näissä Yuu Watasen tarinoissa on.

Tulipa tästä pitkä...