Kristin Cashore: Syntymälahja **** (fantasia)

  Lady Katsan silmät ovat eriväriset, toinen vihreä, toinen sininen. Se on merkki syntymälahjasta. Jonkun erityiskyky on hoitaa eläimiä, toisen tanssia kuin enkeli. Katsan kyseenalainen lahja on tappaminen. Katsan eno, kuningas Randa,, ei epäröi käyttää sisarentyttärensä lahjaa hyväkseen ja kasvattaa tästä taistelijan. Teini-ikäisenä Katsa on soturiprinsessa, joka yksinään vastaa kokonaista armeijaa. Mutta Katsa ei halua enää tappaa, joten miten hän voisi vastustaa kuninkaan käskyjä? Sitten kohtalo puuttuu peliin, sillä yllättäen yksi Seitsemän kuningaskunnan prinsseistaä katoaa, ja Katsa saa tehtäväkseen etsiä hänet. Tehtävässään Katsa tutustuu Po-nimiseen poikaan, ensimmäiseen ihmiseen, josta on vastusta hänelle taistelussa. Mutta mitä Po haluaa Katsasta?

Kirja on voittanut viime vuonna parhaan nuorten fantasiakirjan Mythopoeic Award-palkinnon. Kirja on ihan sujuvaa seikkailua, selvästi nuorille tarkoitettu, joten kieltämättä aikuiseen makuun hieman lapsellinen. Teinit kyllä tykkäävät. Itseäni häiritsivät hyppäykset tarinassa ja loppu jotenkin töksähti. Eli tarina koostuu osittain irrallisista kohtauksista, joiden välillä ei oikeastaan tapahdu mitään. Mutta kuten sanottu, on kirja tarkoitettu suhteellisen nuorille lukijoille, joten turha odottaa mitään psykologista syvyyttä tarinalta. Nuoren tytön kasvua.

Natsuki Takaya: Fruits Basket 18 ***** (manga)

  Prinssi Yuki rientää Machin avuksi, kun koulussa leviää kummallisia huhuja. Rin katoaa. Väitetään, että hän on joutunut taas sairaalaan, mutta milloin ja minne? Sitä ei kukaan tunnu tietävän.

Edelleen hyvää. Suosittelen.

Yellow Tanabe: Kekkaishi 4 **** (manga)

  Yoshimorin isoveli Masamori palaa maisemiin. Mitä Yoshimori tekee nyt, kun hänen vahvempi isoveljensä on palannut? Mitä Masamorilla on mielessään?

Seikkailua. Pojat (ja Täti) tykkää. Yliluonnollista toimintaa ja huumoria.

Mikiyo Tsuda: Princess Princess 4 **** (manga)

  Vuorossa on koulufestivaali. Luonnollisesti prinsessat ovat osa tapahtumia. Ei siinä mitään, mutta Mikoto-parka joutuu paniikin partaalle, kun paikalle tulee hänen tyttöystävänsä ja hänen isosiskonsa. Mitä tapahtuu, kun he saavat selville, että Mikoto pukeutuu päivittäin tytöksi? Ja pitääkö siskokulta suunsa kiinni? Lisäksi salaperäinen uusi oppilas ilmoittautuu Sakamoto-saman vastustajaksi oppilaskunnan puheenjohtajavaaleihin.

Toimivaa komediaa. Jollette ole jo aiemmin huomanneet, niin teini-ikäiset pojat ovat aika naurettavia. Oh well, niin kyllä taidamme olla me muutkin, jos niinkseen tulee...

Kaoru Uchida: We Are Crying In the Mind *** (manga / yaoi)

  Kirja koostuu kuudesta tarinasta. Ei aivan tavallisinta yaoita, lähentelee itseasiassa enemmän baraa. (Bara = miesten miehille tekemää homoeroottista sarjakuvaa.) Eli turha odotella sieviä bishouneneita. Tässä on mucho macho, karvaisia miehiä. Mutta juuri sen vuoksi uskottavampia, kuin verettömät ja ultranaiselliset uket. Tarinat ovat keskinkertaisia, paras on ensimmäinen tarina. Virkistävä poikkeus yaoin valtavirrasta. Löytyy myös nimellä Damatte naite irunodesu.

Modoru Motoni: Dog Style Vols.1 - 3 **** (manga / yaoi)

  Miki Terayama näki, kun jotkut raggarit höyhensivät Terun. He molemmat rakastavat toista miestä tahollaan (nämä sattuvat olemaan veljekset), mutta yksi tapahtuma johtaa toiseen ja... You get the drift. Teru on kuin kulkukoira, joka ei ole saanut aikoihin ruokaa. Epäluuloinen, torjuva ja karkea. Toisaalta MIki ei ole koskaan ollutkaan kiinnostunut sylikoirista. Kumpikaan pojista ei ole viaton, joten mihin kaikki johtaakaan?

Yllättävän koskettava tarina. Tämä on yaoita, joten kyllä tässä on seksiä, mutta kuten hyvissä tarinoissa, se palvelee tarinaa, ei päinvastoin. Suosittelen.

Lynn Okamoto: Nononono Vols.1 - 3 **** (manga)

  Nonomiya Yuuta tähtää olympiakultaan mäkihypyssä. Hän nousee tietoisuuteen loistavilla hypyillään ja menee arvostettuun urheilulukioon. Kukaan vain ei arvaa, että "Yuuta" onkin itseasiassa Yuutan kaksoissisar Nono Nonomiya. Koska naisten mäkihyppy ei ole olympialaji, on sukupuolen kätkeminen Nonon ainoa keino täyttää isänsä ja veljensä haaveet.

Mangaa suomalaiseen makuun? Mäkihyppyhullua kansaa kun olemme. Eli mangaa mäkihypystä. Vaikuttaa ihan mukavalta sarjalta. Draamaa ja suuria tunteita urheilun parissa, unohtamatta Nonon salaisuuden aiheuttamia koomillisia tilanteita. Olisiko kenteis tulevaisuudessa luvassa myös romantiikkaa? Sarja jatkuu.