Mihin sitä oikein pitäisi uskoa? Yhdet vannovat karppauksen nimeen ja syövät lihaa ja kasviksia, käytännössä poistaen ruoastaan lähes kaiken hiilihydraatin. Sitten on tämä japanilainen dieetti tai voi sitä Välimeren dieetiksikin sanoa, jossa syödään viljaa ja kasviksia, mutta proteiinin saanti jää vähäiseksi. Ja molemmat lupaavat pysyvää painonmenetystä. Karppauksen pitäisi kuulemma olla ideaali ruokavalio diabeetikoille. Hiilihydraatit kun kohottavat veren sokeriarvoja ja myös pitävät ne korkealla.

Sitten tänään julkaistiin tutkimustulokset siitä, kuinka paljon lihaa syövät lihoivat viiden vuoden tutkimusajan aikana enemmän kuin vähemmän syövät. Erityisen lihottavaa oli broileri (!),  sitten lihavalmisteet ja punainen liha. Eikös sen karppauksen pitänyt laihduttaa?

Eli suo siellä, vetelä täällä? Mitä pitäisi aloittelevan diabeetikon (toivottavasti ei!) uskoa? Jos tavoitteena on normaalipaino ja diabeteksen kurissa pitäminen ilman lääkkeitä, niin mitä tehdä? AAAAAARRRGGGGHHHHHHH!!!!! Täti repii hiuksiaan epätoivoissaan. 

Karppauksen ja kivikautisen ruokavalion puolestapuhujat sanovat, etteivät esi-isämme syöneet viljaa ja kasviksiakin vain kausittain. Onhan tuo niinkin, mutta olivatko nuo sitten niin terveitä? Ja mikäs se elinajanodote olikaan? Toisaalta esimerkiksi inuiiteilta puuttui/ puuttuu ravinnostaan lähes kokonaan kasviravinto. Luulisi sitä ihmiskunnan myös jotenkin tottuneen noin kymmenen tuhannen vuoden aikana jo jollakin lailla vilja- ja tärkkelysravintoon. Vaikkakin evoluution kannalta 10 000 vuotta on kyllä yksi silmänräpäys.

Ja jos proteiineja syö liian vähän, niin on sielläkin edessä puutostilan aiheuttama sairastuminen. Ja proteiinien laadullakin on merkitystä. Kasviproteiini on laadultaan heikompaa kuin eläinkunnasta saatava, soijaa lukuun ottamatta.

Eihän tästä selvää ota edes Erkkikään!