Sattuneesta syystä tässä kuussa tuli luettua...

Desmond Morris: Eläin nimeltä ihminen - henkilökohtainen näkemys ihmislajista ****

  "Ihmiset ovat eläimiä. Me olemme joskus hirviöitä, joskus suurenmoisia, mutta aina eläimiä. Me ehkä mieluummin pidämme itseämme langenneina enkeleinä, mutta todellisuudessa olemme pystyynnousseita apinoita." Kirjassa Morris osoittaa, kuinka käyttäytymisemme on täynnä eläinvaistoja ja reaktioita, ja että lajien välillä vallitsee huomattavia samankaltaisuuksia.

Jotta siis totuus ei unohtuisi. Vaikka mitä sanottaisiin, ihminen on eläin. Vain yksi monien joukosta, vaikka monet niin mielellään sen unohtaisivatkin. (Morrisia syytettiin ihmisen halventamisesta, kun hän tarkasteli ihmislajia kuin mitä muuta eläinlajia tahansa.) Ihmisen käyttäytyminen on loputtoman kiehtova aihe. Näin mielenkiintoisesta aiheesta saisi laajemmankin kirjan. Tosin samoja aiheita Morris on käsitellyt myös aiemmissa kirjoissaan. Morris on mainio tieteen yleistajuantaja. Suosittelen!

Yuu Watase: Imadoki 1 - 2 **** (manga)

  Tanpopo muuttaa Hokkaidolta Tokioon lukioon opiskelemaan. Uudessa koulussaan hän tapaa niin uuden ihastuksen kuin häijyjä kiusaajiakin. Hän päättää perustaa puutarhakerhon saadakseen ystäviä.

Watase on erikoistunut fantasiaan, joten tämä koulumaailmaan sijoittuva sarja on poikkeus hänen tuotannossaan. Mutta laatu on taattua Watasea. Romanttista komediaa. Sarja jatkuu.

Yuu Watase: The Best Selection 1 **** (manga)

  Kirja koostuu viidestä tarinasta. Ensimmäisessä Miyuki kärsii pakonomaisesta likakammosta. Hän kirjaimellisesti törmää Akioon, joka sattumoisin tulee asumaan Miyukin perheeseen. Akio päättää parantaa Miyukin likafobiastaan. Toisessa tarinassa Inaho on onnistunut saamaan poikaystäväkseen komean Takumin. He menevät merkkipäivänä puistoon veneilemään ja ottavat tietysti veneen, johon liittyy legenda. Se nimittäin sanoo, että kaikki veneeseen astuvat parit eroavat kateellisen jumalattaren vuoksi. Miten on? Selviääkö pari koettelemuksesta? Kolmannessa tarinassa Hatsuki aloittaa uuden koulun, kuuluisan Byakusenin kendolukion. Vahinko vain, että aina shinain nähdessään astuu esiin Hatsukin "toinen persoona". Koulussa Hatsuki tapaa Kenshin, joka on aika omalaatuinen tyyppi. Ja mitä tekemistä tarinan kanssa on Hatsukin entisellä poikaystävällä? Neljännessä tarinassa Rei ei välitä rakkaudesta. Haruki on hänen ystävänsä. Yllättäen Rei alkaa kuulla negatiivisia ajatuksia. Sitten hän tutustuu ujonoloiseen Masuda-nimiseen tyttöön. Ja sitten ihmisiä Rein ympärillä alkaa kuolla... Viimeisessä tarinassa Masumi sai aikoinaan taidekerhossa tehtävän maalata ison taulun näyttelyyn. Sen antoi hänelle Yasunari Kurachi, jota myös siniseksi velhoksi kutsuttiin taidepiireissä. Masumi ei oikein saanut otetta tehtävästään, joten Yasunari auttoi häntä. Sitten Yasunari lähti pois. Nyt on kulunut jo pari vuotta siitä, kun Masumi saa yllätyksen!

Itseasiassa minä melkein pidin enemmän näistä lyhyistä tarinoista, kuin Watasen pidemmistä sarjoista. Kaikille romanttisen shoujomangan ystäville.

Natsuki Takaya: Fruits Basket 22 - 23 ***** (manga)

  Tooru saavuttaa tavoitteensa - Sooman suvun kirous murtuu! Kyoon, Yukin ja kumppaneiden on aika tehdä tilinsä selväksi menneisyyden kanssa, sillä nyt on aika katsoa eteenpäin.

Ah. Osa 22 se senkun jaksaa itkettää Tätiä. Hyvällä tavalla siis. Erinomainen sarja. Teiniangstin kanssa taistelevat teinit saavat tästä paljon irti. Ja edelleenkin Täti pitää eniten Shiguresta. Aah!