Kaikille on varmaankin jo tullut selväksi, että Täti pitää sushista? Nyt ajattelin kertoa muillekin miten sitä syödään sivistyneesti.

Ensinnäkin: Sushin syömisessä ei ole mitään kiveen hakattuja sääntöjä. Mutta tietysti on omat konstinsa siihen, että saa maksimaalisen makunautinnon sushista. Jos satut aivan oikeaan sushiravintolaan, saatat valita alkupalaksi sashimia, eli raakaa kalaa viipaloituna, ja sushin seuraksi misokeittoa. Juotavaksi vihreää teetä, ocha, jota kuitenkin sushiravintolassa kutsutaan agariksi. Sushilautasella on pieni keko wasabia sekä keko viipaloitua säilöttyä inkivääriä, garia. Lisäksi pieni lautasellinen soijakastiketta, johon sushia dipataan. Lautasella on myös koristeellisia lehtiä (jotka nykyään yleensä ovat muovia). Ne erottelevat sushipaloja toisistaan ja esittelevät kokin leikkuutaitoja.

Sushiravintoloissa tarjotaan yleensä maki-zushia ja nigiri-zushia (vokaalin jälkeen s muuttuu z:ksi). Ne kääryleet siinä lautasella ovat maki-zusheja, kalaviipaleet riisipallon päällä nigiri-zusheja. Hoso-maki on keikausrulla, ei siinä riisi on uloinna. Gunkan-maki taas muistuttaa hävittäjälaivaa. Siinä riisin ympärille kiedotaan nori-levää ja riisi päällystetään täytteellä. Vertaa maki-zushiin, jossa täytteet ovat riisin sisällä. Jos olet Japanissa, saatat haluta kokin valitsevan sinulle parhaat tarjoamukset, sillä hän jos kuka, tietää mikä sinä päivänä on parasta.

Perinteisesti sushi syödään käsin, mutta voit myös käyttää puikkoja halutessasi. Käsin syödessäsi pyyhi kätesi palojen välillä pyyhkeeseen. Jos käytät puikkoja, nappaa pieni tippa wasabia puikkoon, ota nigiri-zushipala ja kasta sen päällysteen pää kevyesti soijakastikkeeseen. ÄLÄ kasta riisiä soijaan, muuten et maista mitään muuta kuin soijan maun! Puhumattakaan siitä, että märkä riisi ei pysy koossa, joten saat aikaan lautasellisen soijariisipuuroa, jota ei syö erkkikään. Raa'an kalan maku on herkkä eikä kestä liiallista soijaa tai wasabia. Laita sushipala päällyste alaspäin suuhusi, niin että se osuu makusilmuihisi. Älä myöskään sekoita wasabia soijakastikkeeseen, sillä se hukuttaa kalan oman maun. Ota maki-zushi puikkoihin sivuilta. Sushit ovat suupaloja, joten syö pala kerralla. Se ei kestä koossa, jos otat haukkuja. (Okei, saatat näyttää hamsterilta posket pullollaan, mutta niin näyttävät muutkin!) Kun olet syönyt palan sushia, ota viipale garia, se puhdistaa makusilmut ja valmistaa uuteen makuun. Samoin ota huikka teetä. Tee poistaa öljyisen maun ja, kuten garikin, valmistaa uuteen makuun. Sushibaareissa tarjottava tee maistuu hieman kitkerältä, sillä makea tee vähentää sushin makua.

Jos tee ei oikein nappaa juomaksi, niin vaihtoehtoja ovat myös olut, sake ja valkoviini. Sakea eli riisiviiniä on saatavissa niin makeana kuin kuivana, sitä voidaan juoda niin kylmänä kuin lämmitettynäkin. Sushin kanssa kokeile tyyliltään hienovaraista sakea, joka ei hukuta alleen sushin raikasta makua. Kevyet ja herkät valkoviinit sopivat myös mainiosti sushin kanssa, ne korostavat ja täydentävät makuja. Olueksi kannattaa valita jokin japanilainen. Minä en ole varsinaisesti oluen ystävä, mutta näitä minä suosittelen. Ne ovat kevyitä ja raikkaita.

Lopuksi: koeta olla pyörtymättä, kun näet laskun. Laatua ei saa halvalla.

Ja sitten ei kun nauttimaan!