Maailman parhaat luontokuvat ****

  Kirjassa esitetään maailman parhaat luontokuvat vuodelta 2009. Eli kuvat ovat vuoden 2009 Wildlife Photographer of the Year-kilpailussa voittaneita ja kunniamaininnan saaneita otoksia. Kilpailu esittelee maailman parhaita luontokuvia ja sen omistaa kaksi brittiläistä yhteisöä: Natural History Museum ja BBC Wildlife Magazine. Vuosittain kilpailuun osallistuu yli 40 000 kuvaa. Kirja on esteettisesti aivan huimaava. Kuvat esitellään lyhyesti kirjallisesti, minusta ne olisivat voineet olla pitempiäkin. Mukana on myös suomalaisten ottamia kuvia!

Terry Pratchett: Where's My Cow? ***** (lasten kuvakirja)

  Tämä on kirja kirjan lukemisesta. Pratchettin tuntien asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Kaupungin vartioston komentaja Sam Vimes kiirehtii joka päivä kuudelta kotiiin vaikka mikä olisi... tai kuka... tai miksi... lukeakseen pikku-Samille, joka on yksivuotias. Koska jotkin asiat ovat tärkeitä.

Täytyyhän ne naperot tutustuttaa Kiekkomaailman riemuihin jo toukka-asteella. Pratchettmaista anarkiaa ja absurdiutta. Tästä kirjasta nauttivat niin pienokaiset kuin vanhemmatkin. Kuvitus on myös aivan upea. Täti -sekä Taika-akademian kirjastonhoitaja - UUK! - suosittelevat.

Hiroya Oku: Gantz Vols.1 - 8 **** (manga)

  Kei Kurono on lukion ekaluokkalainen, ihan tavallinen sellainen. Eräänä päivänä koulumatkalla hän pelastaa lapsuudenystävänsa Masaru Katon kanssa kodittoman pummin hengen metroasemalla. Sillä seurauksella, että he kuolivat. Vai kuolivatko sittenkään? He heräävät huoneessa, jossa on muitakin ihmisiä sekä salaperäinen pallo. Pallolla on inhottava viesti: "Elämänne on ohitse. Se mitä teette uudella elämällänne on minun hallussani!" Gantz-nimisen pallon tarkoituksena on panna heidät pelaamaan kuolemanpeliä, metsästämään kaikenlaisia outoja alieneita yhdessä toisten tavallisten kansalaisten kanssa, jotka ovat hiljattain kohdanneet traagisen semi-kuoleman.

Sarja lupailee moraalista konfliktia väkivallan suhteen, teinien seksuaalista turhautumista ja teiniangstia. Sci-fiä ja otteluita kuolemaan asti. Eikä hengähdystaukoja anneta. Yllättävän hyvä. Lukijalle tulee yhtä epärealistinen olo kuin Kuronolle. Ei herkimmille lukijoille eikä aivan nuorille. Sarja jatkuu.

Hinako Takanaga: You Will Fall In Love *** (manga / yaoi)

  Tuskalliset, sydäntäsärkevät muistot nousevat pintaan, kun Haru suostuu toimimaan sijaisvalvojana koulun jousiammuntakerhossa. Nuoruudessaan Haru oli loistava jousiampuja, joka kilpaili maansa mestaruudesta. Mutta hän rakastui kanssakilpailijaansa ja ystäväänsä, ja kielletyt tunteet saivat hänet luopumaan jousiammunnasta ja pakenemaan tunteitaan. Kerhossa on hänen ystävänsä pikkuveli Tsukasa, joka yllättää Harun tunnustamalla rakkautensa. Olisiko Harulla oikeus rakkauteen?

Tarinana ihan kelpo. Ei mitään suurta, mutta hahmot ovat miellyttäviä. Mutta tässä, kuten monessa muussakin yaoi/shounen ai-tarinassa minua häiritsee uken naismaisuus. En voi olla ajattelematta, että mies ei reagoisi  oikeasti näin. Tosin naisiksikin nämä uket ovat välillä sietämättömän saamattomia. No, toisaalta nämä hahmot ovat tarkoitettu naisille/tytöille samastuttavaksi. Täti taas puolestaan arvostaa enemmän emotionaalista realistisuutta. Tietysti myös japanilainen yhteiskunta on vieläkin hyvin erilainen kuin eurooppalainen, joka on paljon vapaampi.

Fumi Yoshinaga: Don't Say Any More, Darling ***** (manga / yaoi)

  Kirja koostuu viidestä tarinasta, joista neljäs ei ole yaoita. Kirjan takakannessa sanotaan: "This book, yet another masterpiece from Fumi Yoshinaga, is a collection of stories that are deceptively simple but which reveal an unexpected, sometimes shocking twist at the end. To say any more would be spoiling the fun - grab a copy and see for yourself."

Täti voi sanoa ihan samaa. Tarinat ovat koskettavia. Seksiä ei juurikaan ole, mutta jos hienovarainen emootioiden kuvaus on enempi teidän juttunne, niin tästä pidätte varmasti. Upeita tarinoita!

Natsuki Takaya: Fruits Basket 20 ***** (manga)

  Tooru ja Kyoo taistelevat tunteittensa kanssa. Samaan aikaan Akiton ympärillä suorastaan kihisee. Miksi Ren on niin vihamielinen lastansa kohtaan? Myös Momijilla on syynsä kääntyä suvun päämiestä vastaan. Lopulta Akiton luona käynnistyy varsin dramaattinen kohtaaminen.

Aluksi suoraan sanoen inhosin Akitoa, mutta nyt tunteeni lähestyvät sääliä. Ehkäpä Akito on kirouksen suurin uhri. Toki hänen tapansa reagoida on väärä, mutta silti en voi olla olematta pahoillani hänen puolestaan. Sarja kuvaa hyvin lapsen hylätyksitulemisen pelkoa ja hyväksynnän toivoa. Upeaa kasvutarinaa.

Saiko Takaki: Hideyuki Kikuchi's Vampire Hunter D 3 ** (manga)

  Vampyyriaatelinen kaappaa nuoren tytön Vishnun kylästä. Vampyyrinmetsästäjä D palkataan pelastamaan tyttö.  Mutta samaan tehtävään palkataan myös Marcuksen klaani, joka ei kaihda keinoja raivatessaan tieltä epäkuolleita, vampyyreita ja kilpailevia vampyyrinmetsästäjiä!

Hideyuki Kikuchi loi alunperin kauhuklassikon animena ja romaanisarjana. Mutta täytyy sanoa, että tämä mangaversio olisi saanut jäädä tekemättä. Sekava tarina ja ala-arvoinen piirustustyyli. Täti ei tykännyt alkuunkaan. Plääh!