Okei, ei kai tässä auta muu kuin vihdoin ja viimein tarttua itseään niskasta. Muistakaa: Ei kannata tehdä tänään mitään minkä voi huomennakin jättää tekemättä...

Suzanne Collins: Nälkäpeli: Matkijanärhi ***

  Kapinalliset siis pelastivat Katnissin areenalta. Mutta Peetaa he eivät onnistuneet pelastamaan, joten Peeta on nyt Capitolin vankina. Kapinalliset haluavat Katnissin asettuvan vallankumouksen symboliksi, sen kasvoiksi, ääneksi ja ruumiillistumaksi. Toki vain nimelliseksi sellaiseksi. Onnistuuko Katniss pelastamaan Peetan, varsinkin kun vaikuttaa siltä, että Peeta on kääntynyt Katnissia vastaan. Lopuksi Katnissin on tehtävä valintansa Peetan ja Galen välillä.

Sarjan kolmas ja päätösosa. Tämä on sarjan paras osa, joten jos olette pitäneet aiemmista osista, niin ette taatusti tule pettymään. Dystopinen tulevaisuudenkuvaus nuorille. Toki me hieman vanhemmatkin saamma nauttia tästä. :)

Charlaine Harris: Kylmäveristen klubi ***

  Sookie Stackhousella on mieshuolia. Hänen poikaystävänsä Bill väittää lähtevänsä liikematkalle ja katoaa kuin maan nielemänä. Sookie ryhtyy etsimään Billiä tämän salakavalan ja seksikkään pomon Ericin kanssa. Jäljet johtavat Mississippin yliluonnollisten olentojen alamaailmaan. Turvakseen ja oppaakseen Sookie saa ihmissusi Alciden, joka on paitsi vahva ja fiksu myös syötävän komea. Paljastuu, että Bill on ollut uskoton Sookielle, joten pitäisikö Sookien yrittää pelastaa Bill pinteestä vai alkaa teroittaa vaarnaa?

Vamppeja. Viihdyttävää tarinaa. Ei maailmankirjallisuuden klassikoita, mutta toimii mainiosti omassa genressään. Sarjaa televisiosta seuranneet ovat väittäneet, että kirjat ovat vielä parempia. Publishers Weekly sanoo: "Kylmäveristen klubi sopii täydellisesti lukijoille, jotka nauttivat vampyyrikirjansa mieluiten kevyinä, humoristisina ja kiivastempoisina." Eiköhän se kerro tästä kaiken.

Samuraiden aika ***

  Samurait vaikuttivat syvästi Japanin yhteiskuntaan ja kulttuuriin noin tuhat vuotta. Samurait olivat vastakohtaisuuksien sotureita: heiltä edellytettiin sekä taitoa tappaa että kykyä ymmärtää kukkien, sanojen ja ajatusten kauneus. Kirja tarjoaa katsauksen samuraiden rikkaaseen historiaan. Luonnollisesti se kertoo aseista ja taistelutaidoista, mutta myös arvoista ja kulttuurista. Lisäksi tarkastellaan samuraimyyttiä elokuvien sekä mangan ja animen kautta. Erinomaisen mielenkiintoinen kirja, jonka ainut miinus on sen lyhyys. Tästä olisi lukenut mielellään enemmänkin!

Kishwar Desai: Pimeyden lapset ***

  Durga on neljätoistavuotias tyttö ja ainoa henkiinjäänyt verilöylystä, jossa kuolivat kaikki muut hänen perheenjäsenensä. Poliisi epäilee häntä syylliseksi. Simran on puolestaan viskiä naukkaileva vapaaehtoinen sosiaalityöntekijä Delhistä. Hän on myös ainoa, joka uskoo Durgan olevan pikemminkin uhri kuin syyllinen. Jullundur on intialainen pikkukaupunki, jonka arki menee raiteiltaan, kun yksi sen merkittävimmistä perheistä murhataan melkein viimeistä jäsentä myöten. Syyllinen on löydettävä. Kun Simran alkaa selvittää Durgan taustaa, hän törmää perheen synkkiin salaisuuksiin ja joutuu pohtimaan syvemmältäkin Intian naisten karua kohtaloa.

Hyvä ja ajatuksia herättävä tarina. Omalta kohdaltani ongelmaksi nousi kuitenkin se, etten pystynyt kokemaan päähenkilöitä itselleni läheisiksi, vaan he jäivät etäisiksi. Mutta kuitenkin kokonaisuudessaan hyvä kirja.

Monty Roberts: Hevoskuiskaajan vastauksia  150 yleisintä kysymystä hevosista ***

  Monty Roberts on ehkä kuuluisin "hevoskuiskaaja", joka kiertää ympäri maailman opettamassa hevosten väkivallatonta koulutusta. Nämä ovat vastauksia yleisön hänelle esittämiin kysymyksiin. Koska hän on esittänyt periaatteensa ja toimintatapansa jo aiemmissa kirjoissaan, ei tässä esitellä niitä uudestaan, vaan vastauksissa viitataan useimmiten Robertsin  aiempiin kirjoihin. Hevosten koulutuksen avainteemoille on omat lukunsa, joissa Montyn menetelmät selitetään kuvioiden avulla helposti ja käytännönläheisesti.

Niinhän se on, että taitojen loppuessa alkaa väkivalta. Itselleni kirjassa viitatut väkivaltaiset koulutusmetodit, joita ilmeisesti käytetään / on käytetty Yhdysvalloissa (tosin jos luet vanhoja koulutusoppaita aiemmilta vuosisadoilta, ovat ne karmaisevia Euroopassakin) ovat täysin käsittämättömiä. Sillä johan se on pelkästään järkeenkäypää, että hyvin kohdeltu hevonen toimii paremmin. Robertsin ajatusten takana on syvä hevosten käyttäytymisen tuntemus, sillä paitsi pitkän linjan hevosmies ja maailmanmestari, on hän myös ammatiltaan eläinten käyttäytymisen tutkija.

Kiyohiko Azuma: Yotsuba & co 9 ***** (manga)

  Yotsuba löytää pitkällisen etsimisen jälkeen halinallen ja turvautuu uuteen ystävääsä taistelussaan arjen haasteita vastaan. Niitä tarjoavat niin tammenterhot, kuumailmapallot kuin naapuriin kuljetettava täysi kahvikuppi. Sitä Yandan ruojaketta unohtamatta.

Kyllä viisivuotiaana on mahtavaa. Onnistuisikohan Tädiltä siirtyminen takaisin siihen aikaan...? Tämä sarja laittaa pahemman kerran nauruhermot koetukselle.

Moyamu Fujino: Animal Academy Vol.1 **** (manga)

  Neko Fukuta ei ole varsinainen älyn jättiläinen, joten hän on onnellinen, kun pääsee mysteeriseen Morimori-akatemiaan. Mutta ei hän ole niin tyhmä, etteikö huomaisi jonkin olevan oudosti kun pääsee paikan päälle. Koulu on nimittäin tarkoitettu muotoaan muuttaville eläimille, jotka opettelevat toimimaan ihmisten maailmassa! Hänen täytyy teeskennellä olevansa maaginen kissa ja estää toisia oppilaita saamasta selville oikeaa identiteettiään. Mahtaakohan se onnistua?

Söpöä. Erittäin hyvä sarja alku. Jään innolla odottamaan jatkoa.

Hiromu Arakawa: Fullmetal alchemist 25 **** (manga)

  Taistelut jatkuvat Keskuksessa niin maan päällä kuin sen allakin. Roy Mustangilla on edessään tukala päätös, jolla voi olla kohtalokkaat seuraúkset. Ja tilanne sen kun mutkistuu mutkistumistaan...

Reipasta seikkailua. Sarjassa on sitä jotakin, joka imaisee mukanaan.

Yuu Watase: Alice 19th 7 *** (manga)

  Alice ja muut Lotis-mestarit uskaltautuvat pahan Darvan linnoitukseen. Kun Kyo ja Mayura ovat suuremmassa vaarassa kuin koskaan, tarvitaan Nyozekan rohkeutta. Sarjan viimeinen osa.

Kelpo tarina, mutta minusta tuntuu siltä, että sitä on kiirehditty vähän liikaa. Pari lisäosaa tarinan kehittelyn kannalta olisi tehnnyt hyvää. Kuten muissakin Watasen tarinoissa, on tässäkin opetus. Watasen tarinat ovat aina hyviä. Suosittelen.

Tarina: Huang Jin-Zhou; Taide: Hiromu Arakawa: Hero Tales Vol.4 **** (manga)

  Ryuukoun varoitukset kaikuvat vielä Taitoun korvissa, kun hän kiirehtii takaisin kotikaupunkiinsa - vain löytääkseen kaupungin raunioina ja isänsä kuolleena. Vaikka Taitou on tuskan täyttämä, on hyökkäys antanut hänelle uuden tarkoituksen. Ellei kenraali Keirouta pysäytetä, odottaa sama kohtalo lukemattomia muita perheitä ja kaupunkeja. Samaan aikaan pääkaupungissa Keiroun vallananastussuunnitelmat edistyvät mainiosti. Nyt kun Keirou on uusi armeijan ylikomentaja ja keisari Taigatei on vankina, voika mikään pysäyttää kenraalin hirmuvaltaa?

Tarina alkaa päästä vauhtiin. Sama oli itseasiassa Fullmetal alchemistikin kanssa. Seikkailutarina tämäkin ja maailman kohtalo vaakalaudalla. Lisää!