Susan Ward: Russian Regional Recipes ****

  Kirja tekee kulinaarisen matkan ympäri entisen Neuvostoliiton ja esittelee kunkin alueen tyypillisiä ruokalajeja. Reseptit ovat välillä pitkähköjä mutta selkeitä ja helppoja toteuttaa. Kuvat nostavat taas kerran veden kielelle. Ohjeita olisi saanut olla enemmän, tästä aiheesta olisi saanut aikaiseksi vaikka tuhatsivuisen opuksen, nyt niitä on vain 128. En ole koskaan oikeastaa kauheasti välittänyt varsinaisesti venäläisestä keittiöstä, mutta varsinkin Kaukasuksen alueen keittiöt ovat herkullisia.

Takehiko Inoue: Vagabond 3 **** (manga)

  Takezo Shinmen kuolee ja syntyy uudelleen Musashi Miyamotona. Seuraavaksi sankarimme suuntaa matkansa Edoon haastaakseen kaupungin johtavan Yoshiokan dojon kaksintaisteluun. Vain todetakseen, että hänellä on vielä matkaa maailman parhaan miekkamiehen titteliin.

Pelästyin jo, että Ivrea lopetti alkuunsa sarjan julkaisemisen, mutta nyt voinen huokaista helpotuksesta. Taide on selkeää ja tarina mielenkiintoinen. Laatumangaa aikuiseen makuun.

Lynn Flewelling: Stalking Darkness **** (fantasia)

  Veitikkamainen rosvo Rhimineen Seregil on opettanut suojatilleen Kerryn Alecille ammattinsa salat. Yhdessä he ovat käyneet läpi seikkailun jos toisenkin. Mutta nyt heidän adoptoimaansa kotimaataan uhkaa sota. Velho Nysander kutsuu Seregilin kohtaamaan kuolettavan salaisuuden, joka paljastuessaan maksaa niin Seregilin kuin mitään tietämättömän Alecin hengen. Toverukset ja heidän kumppaninsa joutuvat kohtaamaan pahuudesta syvimmän, eikä taikuus ole tae heidän turvallisuudestaan...

Sarjan toinen kirja. Sujuvaa fantasiaa,  joka melkein huomaamattaan imaisee mukaansa. Täti suosittelee.

Lynn Flewelling: Traitor's Moon **** (fantasia)

  Tällä kertaa Seregil ja Alec saavat tehtäväkseen osallistua diplomaattiseen lähetystöön Seregilin kotimaassa Aurënenissa. Vahinko vain, että Seregil on maanpaossa eikä ollenkaan toivottu henkilö entisessä kodissaan. Skalalaiset neuvottelevat prinsessa Klian johdolla avusta sotaan, jota Skala käy Plenimaria vastaan. Valitettavasti vain kaikki eivät ole halukkaita sopimukseen. Ja sitten tapahtuu kuolemantapaus eikä se ole luonnollinen. Taas kerran tarvitaan kumppanusten erityistaitoja.

Sarjan kolmas osa. Täti tahtoisi tätä lisää, mutta kun ei Helmet-tietokannasta löydy. Yhyy! Hahmot ovat harvinaisen moniulotteisia eivätkä pelkkiä pahvikuvia. Suosittelen tätäkin.

Kasuo Koike & Goseki Kojima: Samurai Executioner Vols.1 - 10 **** (manga)

  Yamada Asaemon on shogunin kubikiri (= miekan terävyyden testaaja) ja pyöveli. Jokaisen tuomitun tekojen takana on tarina. Sarja muodostuu näistä tarinoista. Jokainen on itsenäinen, yhdistävänä tekijänä on kuolema Yamadan miekan sivallukseen. Mukana kulkee myös nuoren jittemonin (= poliisin) ja tämän vaimon tarina.

Lone Wolf and Cubin tekijöiden aiempi sarja. Tyyli on tuosta edellisestä tuttua. Minä pidin tästä sarjasta enemmän, sillä Yamadan humaaniin maailmankatsomukseen on helpompi samastua kuin Lone Wolfin synkkään mustavalkoisuuteen. Yamadan humanismi kun on paljon lähempänä tämän päivän ajattelua. Täti suosittelee.

Maxence Fermine: Lumi ***** (pienoisromaani)

  Yuko Akitalla on kaksi intohimoa. Haiku. Ja lumi. Sitsemäntoista täytettyään Yukon olisi valittava, ryhtyäkö papiksi vai sotilaaksi. Mutta hän haluaa runoilijaksi, sillä hän haluaa vangita lumen valkeuden ylimaallisen kauniissa runoissaan. Tullakseen täydelliseksi taiteilijaksi hän lähtee mestari Sosekin oppiin. Matkallaan vuorilla hän kohtaa unenomaisen näyn: jäähän hautautuneen luomavan kauniin naisen. Yuko tietää löytäneensä rakkauden.

Samaan aikaan hyvin ranskalainen  mutta myös hyvin japanilainen romaani. Lumenvalkea helmi. Suosittelen.

Kaori Ekuni: Blink blink ****

  Shoko on henkisesti epävakaa. Mutsuki on homo. Vanhempiensa painostuksesta he ovat solmineet kulissiavioliiton. He ovat täydellinen valeaviopari. He toivovat saavansa elää omalla tavallaan, mutta pian he huomaavat, ettei edes kulissiavioliitto ole pelkkää ruusuilla tanssimista.

Modernia japanilaista kirjallisuutta, siis harvinainen kala Suomen vesillä. Viehättävä tapakomedia ja rakkaustarina. Kaori Ekuni on yksi Japanin tämän hetken arvostetuimmista kirjailijoista. Kerrassaa ihana kirja. Suosittelen.

Melissa Marr: Ilki-ihana **** (fantasia)

  Aislinn on koko ikänsä pystynyt näkemään keijuja. Hän antaisi melkein mitä vain, jottei hänen tarvisisi nähdä niitä pelottavia olentoja. Kammottavin ja viehttävin niistä on Keenan, kesän kuningas, joka on vuosisatojen ajan etsinyt kuningatartaan. Nyt hän on päättänyt ottaa Aislinnin puolisokseen hinnalla millä hyvänsä - halusi Aislinn sitä tai ei. Aislinnin vapautensa, henkensä ja paras ystävänsä Seth ovat vaarassa.

Poimin tämän nuorten osastolta mukaani. Oli iloinen yllästys. Tarina on vetävä. Se on hyvin nuoren kuuloinen, joten teinit varmasti pystyvät samastumaan tarinan päähenkilöön. Minua ilahdutti varsinkin suomennos (Kaisa Kattelus), joka oli poikkeuksellisen hyvä. Täytyypä laittaa suomentajan nimi korvan taakse. Varsinkin, kun monta kertaa suomennokset fantasiassa ovat syvältä.