Good Housekeeping Complete Indian and Far Eastern Cookbook ****

  Kirjassa on yli 250 herkullista reseptiä laajalta Aasian mantereelta. Näillä pitäisi ainakin maaru tulla täyteen! Ruoka on herkullista, kuvat ruokahalua synnyttäviä ja reseptit helppoja. Kirjan ikä näkyy siinä, että monissa paikoissa on jokin paikallinen aines korvattu Euroopasta helpommin silloin (1997) löytyneellä. Tänä päivänä ainekset löytyisivät helposti ainakin näin pääkaupunkiseudulla. Mieti siinä sitten, mitä alunperin on käytetty... Mutta siis kokonaisuudessaan mitä mainioin tutustumismatka aasialaisten keittiöiden kirjoon Intiasta Japaniin. Nam!

Joe Abercrombie: The Blade Itself ***** (fantasia)

  Logen Yhdeksänsorminen, pahamaineinen barbaari, on viimeinkin saavuttanut hyvän onnensa rajat. Tai niin hän luulee... Jezal dan Luthar taas on itsekeskeisyyden ilmentymä, jonka päässä ei pyöri miekkakilvassa saavutettavaa kunniaa vaarallisemman asiat. Mutta kylmässä pohjolassa muhii sota, jossa vallitsevat huomattavasti verisemmän säännöt. Inkvisiittori Gloktalla taas on takanaan loistava tulevaisuus, joka tuhoutui vankityrmässä sotavankina. Nyt hän on kiduttajaksi ryhtynyt rampa miehenraunio. Maanpetoksen kitkeminen Unionin sydämestä tunnustus kerrallaan jättää vain vähän aikaa ystävyyssuhteille - ja hänen viimeisin ruumiiden täyttämä polkunsa saattaa johtaa suoraan hallinnon mätään sydämeen - jos hän vain säilyy hengissä tarpeeksi kauan.

Lisätään keitokseen vielä velho, epäluuloinen naistappaja ja muita hahmoja, niin saadaan aikaiseksi maukas keitos jokaiselle fantasianystävälle. Hahmot ovat kerrassaan hykerryttäviä. Minun suosikkini on sarkastinen ja ironinen inkvisiittori.  Guardian sanoo seuraavaa: "Delightfully twisted and evil." Tätikin tykkää!

Charlaine Harris: Dead Reckoning ***

  Kun nyt muodonmuuttajatkin ovat ulkona kaapista, niin luulisi, että yliluonnollinen väki tulisi toimeen toistensa kanssa. Vaan ei! Sookie Stackhousella on puolestaan taipumus olla keskellä vaikeuksia, halusipa hän tai ei. Ei vähiten silloin, kun palopommi heitetään keskelle Merlotte'sia parhaimpaan ilta-aikaan. Epäluulot osuvat heti antimuodonmuuttajiin, mutta Sookie ei ole niin varma. Lisäksi Sookien rakastettu Eric ja tämän "lapsi" Pam suunnittelevat jotakin salassa. Mitä se on onkaan, vaikuttavat he haluavat pitää Sookien tiukasti ulkona asioista. Se taas ei sovi Sookielle alkuunkaan!

Taattua laatua. Viihdyttää aikansa, mutta ei jää elämään lukemisen jälkeen. Huumoria, jännitystä, eksotiikkaa ja romantiikkaa samassa paketissa. Mitä muuta voisi viihderomaanilta toivoa?

Marianne Kiskola & Sanna Miettunen: Tofukeittokirja ****

  Tofu taipuu moneksi. Siitä voi tehdä niin kylmiä kuin lämpimiä ruokia, syödä sellaisenaan, käyttää keittoihin, patoihin ja salaatteihin. Samoin siitä saa herkullisia jälkiruokia ja leivonnaisia. Eikä tarvitse olla kasvissyöjä nauttiakseen tofusta. Reseptit ovat helppoja ja kuvat nostavat veden kielelle. Slurps! Näitä olisi kokannut enemmänkin.

Jane Feather: Rushed to the Altar *** (historiallinen romantiikka)

  Jasper Sullivan, Blackwaterin jaarli, tarvitsee morsiamen - huonomaineisen sellaisen - ja pian. Hänen rikas setänsä lupaa jakaa omaisuutensa kolmen veljenpoikansa kesken, jos nämä pelastavat jokainen langenneen naisen... naimalla tämän! Ja koska Jasperin omaisuus on kiinnitetty viimeistä tiiltä myöden, on hänen pakko suostua ehtoihin. Clarissa Astley ei ole ollenkaan sitä, miksi Jasper häntä luulee. Mutta omista syistään hän suostuu peliin ja teeskentelee olevansa juuri se, miksi Jasper häntä luulee.

Juu. Romantiikkaa, joten lopputulos ei tule kenellekään yllätyksenä. Häpi end ja paha saa palkkansa. Mutta matkalla on muutamia ihan mukavia käänteitä. Menettelee.

Yamamoto, Wilson, Wilson ja Kutsuwada: Hagakure - the Code of the Samurai  The Manga Edition *** (manga)

  Aloitteleva samurai anoo nöyrästi opastusta samuraiden tavoissa Yamamoto-senseiltä, kuuluisalta Hagakuren kirjoittajalta. Niin alkavat tarinat, joissa jokaisessa on opetus monipolvisesta samuraiden tiestä.

Hagakure on klassikko ja tässä osia siitä on esitetty mangan muodossa. Lukija pääsee kurkistamaan sisälle samuraiden maailmankuvaan, joka kieltämättä on hyvin vieras nykypäivän länsimaiselle (nais)lukijalle. Mielenkiintoinen, mutta minulle jäi fiilis, että tästä olisi saanut paljon enemmänkin irti. Täytynee lukea itse alkuperäisteos jossakin vaiheessa.

Joe Abercrombie: Before They Are Hanged ***** (fantasia)

  Kuinka puolustat vihollisten piirittämää ja pettureiden vaivaamaa kaupunkia, kun et mitenkään voi luottaa liittolaisiisi ja edeltäjäsi on kadonnut jälkeä jättämättä? Se saa kiduttajan haluamaan juosta pakoon - jos vain voisi edes kävellä ilman keppiä - ja inkvisiittori Glokta tarvitsee vastauksia ennen kuin Gurkilainen armeija tulee koputtamaan porteille. Pohjanmiehet taas vyöryvät Anglandin rajojen yli kylväen tuhoa ja kuolemaa ympärillensä. Kruununprinssi Ladisla on valmis ajamaan heidät takaisin koloihinsa mistä ovat tulleet. Ainoa ongelma on se, että hän komentaa maailman huonoiten aseistettua, koulutettua ja johdettua armeijaa. Ja Bayaz, maageista ensimmäinen, johtaa rohkeiden seikkailijoiden joukkiota vaarallisella matkalla menneisyyden raunioiden lävitse. Etelän vihatuin nainen, pohjoisen pelätyin mies ja Unioin itsekkäin poika muodostavat omituisen liiton, mutta kuolettavan sellaisen. He saattaa olla jopa mahdollisuus pelastaa ihmiskunta Syöjiltä. Jolleivät he vain vihaisi toisiaan niin paljon.

Mitä enemmän minä luen tätä sarjaa, sitä enemmän minä siitä pidän. Sankarit eivät todellakaan ole niitä puhtoisia ja rakastettavia hahmoja joihin olemme normaalissa fantasiassa tottuneet. Suosittelen!