Nyt meni hermo! Tässä ovat runsaan parin kuukauden ajalla lukemani kirjaston kirjat riisuttuna versiona. Teki kone taas minulle kämmin ja hävitti tiedot. Täti alkaa punertaa kauniisti raivosta. Ei tee hyvää verenpaineelle...

Brian Fagan: Pitkä kesä ****

  "Ihmiskunta kehittyi jääkauden aikana, jolloin jäätiköt peittivät suuren osan maapalloa. Noin 15 000 vuotta sitten lämpötila alkoi nousta. Sivilisaatio ja koko tunnettu historia syntyivät tämän lämpimän, ihmislajin pitkän kesän, aikana. Arkeologi Brian Fagan kuvaa ihmiskunnan vuosisatoja kestänyttä sopeutumista ilmaston jatkuviin muutoksiin ja tarkastelee niiden vaikutusta kulttuurien kehittymiseen jääkaudelta nykypäiviin saakka. Pitkä kesä asettaa uuteen valoon kysymyksen, miten valmis ihmiskunta on kohtaamaan seuraavan suuren ilmastonmuutoksen. Fagan osoittaa teoksessaan, kuinka me emme vain muuta ilmastoa - se muuttaa meitä."

Erinomaisen mielenkiintoinen aihe ja hyvin kirjoitettu kirja. Suosittelen!

Anne Rooney: 1001 järisyttävää tieteellistä faktaa ****

  Lasten tietokirja, jossa on nimensä mukaisesti 1001 tieteellistä faktaa, eli nippelitietoa sitä kaipaaville. Tosin skeptinen Täti oli huomaavinaan, että muutamassa kohdassa oli sama fakta lipsahtanut pariin otteeseen. Kansi väitää, että kirja sisältää hirvittävän hyödyllistä tietoa, mutta tiedä häntä kuinka hyödyllistä on tietää, että liikaa stressaantunut mustekala saattaa syödä itseään. Onneksi Täti ei ole mustekala...

Warriors ***

  Lisää lasten tietokirjoja. Eli tässä etsitään kaikkien aikojen taistelijaa. Kirjoittajat ovat valinneet historiasta kymmenen soturia, jotka edustavat aikansa sotataidon huippua. Mukaan valikoituivat atsteekkisoturi, viikinki, samurai, gladiaattori, ritari, zulusoturi, kunoichi (naisninja), naisgladiaattori, spartalainen soturi sekä mongolisoturi. Heistä sitten muodostetaan kaksintaisteluparit, joista voittajat pääsevät jatkoon. Ja koko homman voittaja on...? Saatte arvata / tietää itse. Kaksintaistelut käydään jalkaisin, joten kaikkien sotureiden vahvuudet eivät pääse oikeuksiinsa, mutta kyllä tästä voittaja saadaan. Kirja on värikäs ja ihan mielenkiintoinen, mutta tietoa tässä ei ole paljoakaan.

Yuu Watase: Alice 19th 6 **** (manga)

  Alice ja Kyo sekä heidän liittolaisensa taistelevat Maran pimeitä voimia vastaan. He huomaavat, että heidän on opittävä tuntemaan ja voittamaan oman sydämensä pimeä puoli kyetäkseen pelastamaan Alicen siskon Mayuran.

Sujuvaa romanttista fantasiaseikkailus.

Furo & sauna ***

  Pienessä kirjassa esitellään japanilaista furoa ja suomalaista saunaa. Kuvia on runsaasti, teksti, joka on sekä suomeksi että japaniksi, keskittyy henkiseen puoleen. Ihan kiva.

Masashi Kishimoto: Naruto Vol.48 **** (manga)

  Naruto on vastakkain Painin kanssa vain huomatakseen, että Painissa on enemmän kuin mitä silmä näyttää. Naruto saa tutustua menneisyyden myrskyisän politiikan seurauksiin. Yllättävät tapahtumat nostavat Konohan kylässä uuden ninjan valtaan. Tämän ensimmäinen päätös muuttaa Naruton maailman lopullisesti.

Seikkailua, seikkailua, seikkailua!

501 elokuvatähteä joiden elokuvat jokaisen on nähtävä edes kerran elämässään ***

  Maailmahan on täynnään näyttelijöitä, toiset vain heistä ovat parempia kuin toiset. Tähän on valikoitunut 501 elokuva-alan huippua, lopussa on muutama valikoitu suomalainen näyttelijä ekstrana. Tosin valinnoista voidaan aina keskustella... Esittelyt ovat lyhyitä, joten mitään syvällistä tästä on turha odottaa. Mutta ainakin saa osviittaa siitä, mitä alkaa etsiä.

Dorothy Eden: Bella *** (historiallinen romantiikka)

  Viattomat maalaissisarukset Isabella ja Eulalie McBride saapuvat Lontooseen rahattomina ja suhteita vailla, vain joutuakseen häikäilemättömien rikollisten käsiin. Heidät pelastaa komea, mutta ah niin synkeä, Guy Raven, joka leskeksi jäätyään on vannonut, ettei koskaan enää rakastu. Pelastaakseen kauniit siskokset skandaalilta Bella ja Guy menevät naimisiin. Bella on rakastunut pelastajaansa, mutta tämä palvoo kuolleen vaimonsa muistoa. Onnistuuko Bella sulattamaan puolisonsa jäisen sydämen? Mutta rikollisjoukkue, jonka Guy passitti telkien taakse on vapautunut, eivätkä he ole valmiita antamaan anteeksi...

Wanhan Ajan romantiikkaa. Juoni nyt ei ole kummoinenkaan, mutta kyllä tämä viihdyttää.

Mark Kurlansy: Suola   Eräs maailmanhistoria ****

  "Tiesitkö, että suola on ainoa kivi, jota ihminen syö? Maailmanhistoria aivan uudesta näkökulmasta. Historian mittaan suola on ollut paljon muutakin, onhan se varsinkin ennen nykytekniikkaa ollut tärkein säilöntäaine. Aiemmin sitä on pidetty niin arvokkaana, että se on toiminut jopa valuuttana ja ollut yksi tavoitelluimmista raaka-aineista. Suolan takia on solmittu kauppaliittoja, rakennettu laivoja, solmittu kuninkaallisten avioliittoja - ja sodittu. Kuulostaako tutulta? Suola on ollut kuin öljy konsanaan."

Yleistajuinen tietokirja suolasta, tuosta nykytieteen kiroamasta aineesta, jota ilman emme kuitenkaan pysty elämään. Kiehtovaa kulttuurihistoriaa. Sujuva kirja parista ilmeisestä virheestä huolimatta, mutta mitäs pienistä. Mukana on muutama vinkeä ruokaohje.