No niin, tarkkaavaisimmat teistä ovatkin jo huomanneet, että Tädin viimeksi lukemissa mangoissa on taas vaihteeksi joukossa runsaasti yaoita. Ei, Täti ei ole ryhtynyt fujoshiksi, vaan kun nuo sattuvat olemaan nettisivustossa aakkosjärjestyksessä, ja Mangafoxin sivuilla nyt vain sattuu olemaan runsaasti yaoita tarjolla.

Näin aluksi voisin ehkä hieman selittää maallikoille hieman mangatermistöä.

  • Manga tarkoittaa yksinkertaisesti sarjakuvaa. Manga on siis japanilaista sarjakuvaa, joka luetaan päinvastaisessa järjestyksessä kuin länsimainen. Kuvajärjestyskin poikkeaa länsimaisesta. Manhwa puolestaan on korealaista sarjakuvaa. Se etenee vasemmalta oikealle, kuten täällä meillä. Manhua on sitten puolestaan kiinalaista / taiwanilaista sarjakuvaa. Se etenee mangan tapaan oikealta vasemmalle.
  • Shounenmanga on pääasiassa pojille suunnattua sarjakuvaa, tosin tytötkin lukevat sitä runsaasti. Lähinnä toimintaa, urheilua ja seikkailuja. (Shounen = poika)
  • Shoujo on sitten tytöille tarkoitettua, teiniromantiikkaa. Rakkaus tässä on idealisoitua eikä sillä varsinaisesti ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Kukaan itseään kunnioittava miehenalku ei tähän tartu pitkällä tikullakaan - tosin poikkeuksiakin löytyy. (Shoujo = tyttö)
  • Seinen on miehille suunnattua sarjakuvaa, astetta synkempää ja rankempaa kuin shounen. Monta kertaa tarinat sijaitsevat dystopisessa maailmassa.
  • Josei on sitten naisille. Toki romantiikkaakin, mutta myös tarinoita arkielämästä. Romantiikka on realistisempaa kuin shoujomangassa.
  • Ecchi Tässä nähdään sitten jo hieman paljasta pintaa ja riskaabeleita tilanteita. Tosin suomalaisesta näkökantista hyvin viatonta, onhan kyseessä yleensä nuorille tarkoitettu manga, yleensä shounen. Jollet muusta tätä tyyliä tunnista, niin tytöillä on isot hinkit ja asut ovat hyyyvin kevyitä.
  • Mecha Yleensä scifiä. Tärkeässä osassa ovat koneet ja tekniikka. Liikutaan avaruudessa ja ammutaan kaikkea vastaantulevaa, u know.
  • Shounen ai / shoujo ai Kirjaimellisesti poika- / tyttörakkautta. Viatonta, rakkauden lihallisempaan puoleen vain viitataan, yleensä ei juuri suudelmia enempää näytetä. Sopii kaikenikäisille.
  • Yaoi / yuri Tämä on nyt sitä varsinaista "poikarakkautta", BL:näkin tunnettua (Boys' Love). Yuri on sitten sen feminiininen vastine. Tämä sitten saattaa olla hyvinkin eksplisiittiä kamaa. Joten hentomieliset pysykööt poissa tämän parista. Parhaimmillaan aivan erinomaista sarjakuvaa, pahimmillaan suoranaista pornoa. Näiden kohdalla jos Täti sanoo, ettei sovi aivan nuorimmille lukijoille, niin se tulee ottaa tosissaan. Se EI silloin todellakaan sovi. No, ette te lapsoset todennäköisesti pysyviä traumoja saa, mutta silti. Sillä tarinoiden teemoina saattaa olla SM, nekrofilia, raiskaus, insesti, hyväksikäyttö yms. sekä rakkauden synkempi puoli. Ja kaikki siis näytetään. No niin, joko tutisette housuissanne?
  • Shotacon / Lolicon Sitten siirrymmekin genren vastenmielisempään puoleen. Eli näissä on romattisten tunteiden kohteena lapsi, poika / tyttö. Lievimmillään se on hyvin viatonta, eikä lasta nähdä seksuaalisena kohteena, mutta joukossa on suoranaista lasten hyväksikäyttöä. Genren lukijat puolustelevat sitä sillä, etteivät kyseessä ole oikeat ihmiset, mutta silti! Täti ei ymmärrä ihmisiä, jotka saavat kicksejä seksistä lapsen kanssa, ei sitten niin ollenkaan. Okei, tästä saisi aikaiseksi tosi pitkän saarnan, joten jätämme sen toiseen kertaan.
  • Otaku on henkilö joka on todellisesti seonnut joko mangaan, animeen, peleihin tai yleensä mihin hyvänsä mihin voi jäädä koukkuun. Ja tässä nyt ei puhuta mistään intohimoisesta fanittamisesta, vaan siitä, että ko. henkilö on niin pahasti koukussa, että on pahimmillaan menettänyt kaiken kosketuksen reaalielämään. Ihmissuhteet ovat menneet, puhtauden ja syömisen kanssa on niin ja näin. Töissä ei tietystikään pysty käymään, kun harrastus vie koko ajan. Ei, Täti ei ole vielä otakun tasolla. Kävin juuri aiemmin illalla saunassa.
  • Fujoshi on tyttö, joka fanittaa yaoita. Englanniksi sana on käännetty "rotten girl" ja on halveksiva nimitys.
  • Doujinshi on omakustanne. Japanissa on runsaasti mangalehtiä, ja ne yleensä keskittyvät yhteen genreen, esim. Shounen Jump tai Shoujo Magic. Niillä on yleensä vakipiirtäjät, joten uuden mangakan on aika vaikea päästä esille. He usein tekevät omakustannelehtiä, joita he myyvät sarjakuvafestivaaleilla.
  • Mangaka on loogisesti henkilö, joka piirtää mangaa.

Eiköhän näillä nyt päästä ainakin alkuun...

BL on yleensä shoujomangaa, suunnattu siis tytöille. Siitä johtuen tarinat ovat samalaisia kuin "normaalikin" shoujo, rakkaus nähdään hyvin pinkkien silmälasien läpi. Eli todellisen elämän kanssa niillä ei juurikaan ole tekemistä, ja tästä homoseksuaalit niitä kritisoivatkin. Japanissa on myös homoseksuaalien homoille piirtämään sarjakuvaa, joka on hyvinkin erilaista kuin yaoi. Yaoin piirtäjät ovat yleensä naisia, toki poikkeuksiakin on.

Tädin silmään on pistänyt se, että tarinoiden uket ovat monta kertaa hyvin naismaisia (ja arvatkaa häiritseekö se! En usko, että oikeat homoseksuaalit ovat näin korostetun naisellisia). (Uke = bottom, seme = top, en tiedä termejä suomeksi. :-D) Eli kyseessä on naisten fantasia, joka johtunee siitä, että Japani on vielä tänäkin päivänä hyvin patriarkaalinen yhteiskunta. Eli naiset eivät pysty kohtaamaan rakkaudessakaan miestä tasa-arvoisessa asemassa.  Naisille ei ole sopivaa osoittaa seksuaalista halua saatikka käyttäytyä suhteessa aggressiivisesti, olla dominoiva puoli. Sievän ja "naismaisen" uken asemaan on helppo kuvitella itsensä. Jos olette lukeneet hiemankin enemmän mangaa, huomaatte kyllä, että sukupuoliroolit ovat Japanissa hyvin perinteiset. Täti olisi Japanissa hyvin miesmäinen eikä taatusti pääsisi ikipäivänä naimisiin...