Claudia Gold: Kunigatar, keisarinna, jalkavaimo    Viisikymmentä vaikuttajaa Nefertitistä Margaret Thatcheriin ***

  Naisilla ei ole yleensä ollut paljon sananvaltaa hallitsemisessa, mutta historiasta löytyy poikkeusyksilöitä. Voimakkaita naisia, jotka ovat hallinneet kruununperillisinä, demokraattisesti valittuina johtajina sekä muilla keinoin. Kirjassa esitellään viisikymmentä naisvaikuttajaa muinaisesta Egyptistä nykypäivään. Mutta mitä kertoo se, että naishallitsijat ovat yleensä olleet maansa historian parhaita hallitsijoita?

Kirja ei ole mitenkään kauhean paksu, joten väistämättä esittelyt jäävät pintapuolisiksi. Kirjan kotimaasta johtuen painotus on melkoisen Britanniapainotteinen. Mutta on joukossa naisia, joista tavallinen, historiasta kiinnostumaton suomalainen ei ole kuullutkaan. Eniten kirjassa ärsyttivät selvät asiavirheet, johtuvat ne sitten suoraansanottuna paikottain ala-arvoisesta käännöksestä tai kirjoittajan virheistä. Nimien suomalaiset ja englantilaiset muodot ovat sekaisin samassa tekstissä, pojantytär on muuttunut tyttärentyttäreksi, pikkuserkku sisareksi, jne.

Görel Kristina Näslund & Ingrid af Sandberg: 100 älskade äpplen ****

  Kirjassa esitellään sata rakastettua ruotsalaista omenalajiketta sanoin ja kuvin. Miltä ne maistuvat, miten niitä käytetään? Mitkä lajikkeet pölyttävät mitäkin lajiketta. Opas on lähinnä tarkoitettu henkilöille, jotka harkitsevat uuden omenapuun hankkimista. Suomen oloihin kirja ei varsinaisesti sovellu, suurin osa lajikkeista nimittäin ei sovellu Suomen ilmastoon. Minulle tuttuja lajikkeita olivat vain Aroma, Lobo, Åkerö, Antonovka (meillä on tällainen!), Melba ja Valkea Kuulas (Transparente Blanche). Joku syvemmin omenoihin perehtynyt saattaa tunnistaa muitakin. Osa lajikkeista on tuttuja kaupan hyllystä, mutta niitä ei viljellä Suomessa.  Mutta kokonaisuutena mukava katsaus ei-kotimaisiin omenalajikkeisiin.

Eiki Eiki: The Art of Loving Vol.1 **** (manga / yaoi)

  Yutaka Fujiwara on suuren yhtiön perijä. Hän on suosittu ja mukava poika, joka menestyy koulussa hyvin. Mutta pinnan alla kuohuu. Sitten kouluun tulee siirto-oppilas Maki Tohno näkee Makin "lelunaan", intohimojensa ja fantasioittensa täyttäjänä. Luottamukseen ja kiitollisuuteen perustuva ystävyys... tuhoutuuko se, kun Maki saa selville Yutakan pakkomielteen?

Wohoo! Yaoita kaupunginkirjastosta! Eikä tämä ole ainoa. Toki aikuistenosastolta. Softaa, mutta tarina itsessään on aika synkkä. Mutta hyvä. Tarina on kaksiosainen.

Kiyohiko Azuma: Yotsuba & 7 ***** (manga)

  Yotsuba on taas vauhdissa! Täytyy testata uusia viestintävälineita, leipoa kakku ja käydä kaupassa ihan yksin. Yotsuban harmiksi kuviohin ilmestyy taas kerran Yanda, tuo inha kiusanhenki, ja pilaa täydellisen käynnin maidon allkulähteillä.

Varsinaista nauruterapiaa! Suosittelen! Lapset ovat huvittavia, ainakin luettuna, ei ehkä livenä.

Yuuki Obata: Olipa kerran... me 5 **** (manga)

  Nanami yrittää arvailla Yanon tunteita, sillä vaikuttaa siltä, että tämä rakastaa edelleen toista Nanaa. Joten Nana jättää Yanon. he olivat yhdessä vain vähän aikaa, mutta siitä jäi runsaasti muistoja. Takeuchi, Yanon paras ystävä, on salaa rakastunut Nanamiin. Yrittääkö hän käyttää tilaiduuden hyväkseen ja kertoa Nanalle tunteistaan? Ja mitä mieltä Yano on siitä?

Teiniromantiikkaa. Jos odotatte äklömakeaa sokeria, niin saatte varautua pettymään. Tämä on hyvin todenmukainen tarina. Ei rikkaita bishouneneita eikä epäuskottavia tapahtumia, mutta juuri siksi niin koskettava ja hyvä. Näinhän se menee oikeassakin elämässä. Hyvää samaistumista teineille.