Vandana Shiva: Taistelu vedestä ***

  Vesi on taustatekijä tai syy monissa tämän päivän konflikteissa. Vesi liittyy kiinteästi myös keskeisiin globaaleihin ongelmiin, kuten ilmastonmuutokseen, ruoantuotantoon ja suuryhtiöiden valtaan. Kirja nostaa esille kysymyksen siitä, kenellä on oikeus omistaa vesi. Kirjoittaja tutkii kansainvälisen vesikaupan, patohankkeiden sekä keinokastelun vaikutuksia. Kirjoittaja on kuuluisa intialainen ympäristöajattelija ja -aktivisti.

Aihe on mielenkiintoinen, mutta kirja on valitettavan suppea. Olisin toivonut huomattavasti laajempaa asian käsittelyä. Suurimmalta osalta kirja keskittyy Intian tilanteeseen. Jäinkin odottamaan globaalimpaa otetta. Mutta pääsee sitä tälläkin alkuun.

Elsa Petersen-Schepelern: Wok ***

  Kirjassa on wokruokia Kiinasta, Japanista ja Kaakkois-Aasiasta. Reseptit ovat herkullisia ja kuvat mahtavia. Kirja on ohut, mutta kyllä tällä wokkinsa saa käyttöön. Ainoa miinus, ja se onkin sitten iso miinus, on se, että muutamissa ohjeissa suomentaja on tehnyt suorastaan kuolettavan käännösvirheen. Oletan, että kyseessä on galangal-juuri, mutta se on suomennettu sädekaislan juurakoksi. Vahinko vain, että se on myrkyllinen!

Masanori Morita: Rookies Vols.1 - 18 **** (manga)

 Koichi Kawato on nuori japaninkielenopettaja, joka sai potkut edellisestä työpaikastaan sen takia, että löi oppilastaan. Nyt hän on kuitenkin saanut uuden tilaisuuden Futagotamagan lukiossa, jonka baseballkerho koostuu varsinaisista roistoista. Heidät on suljettu puoleksi vuodeksi ulos virallisista peleistä ottelussa sattuneen välikohtauksen vuoksi. Nyt kun panna on poistettu, jäljelle ovat jääneet vain tytöistä, tupakoinnista ja laiskottelusta kiinnostuneet tyypit. Mutta Kawaton johdolla he löytävät uuden unelman, Koshienin. Mutta tie Koshieniin on kaikkea muuta kuin helppo ja vaikeuksia täynnä.

Taas urheilumangaa, tällä kertaa baseballia. Laji on todella suosittu Japanissa. Jos odotatte mangaltanne bishouneneita, niin sitten tämä ei ole teitä varten. Suurimman osan ajasta pojanjolpit näyttävät lähinnä pieniltä apinoilta nimittäin. Mutta tarina on mainio, samoin taide. Kehityskertomus, tottakai, mutta myös messevää huumoria. Ja pojat ovat yllättävän suloisia, Kawatosta puhumattakaan. Suosittelen! Sarja jatkuu.

Lee Hyeon-sook: Really?! Vols.1 - 2 **** (manhwa)

  Mi-Ryun kaunis, mutta lapsellinen äiti on menossa uudelleen naimisiin. Seuraavaksi onkin vuorossa uuden perheen tapaaminen. Johon kuuluvat yllättävä sisarpuoli, "suloinen" pikkuveli ja toinen velipuoli, johon Mi-Ryu on ihastunut. Ja juuri kun Mi-Ryu kuvittelee, etteivät asiat voisi olla sen huonommin, niin... ihanko totta?!

Romanttista teinikomediaa. Taiteen taso ei ehkä niin korkeaa, mutta yllättävän hauska tarina. Sarja jatkuu.