Luin tässä Desmond Morrisin kirjan Eleet kertovat, ilmeet puhuvat (ks.Lukupäiväkirja). Oikein mainio kirja. Mutta siihen minäkuvaan. Jokainenhan meistä on joko oikea- tai vasenkätinen. Mutta se ei olekaan selvää, kuinka sanottua se on missä tilanteissa käytämme mitäkin kättä. Nimittäin kukaan ei ole sataprosenttisesti vain oikea- tai vasenkätinen, tai pitäisi pikemminkin sanoa -puolinen.

Tehkää seuraava kymmenosainen testi:

  1. Kuvitelkaa, että selkänne kutiaa keskeltä. Kumpaa kättä käytätte sen raapimiseen?
  2. Ristikää sormenne. Kumpi peukalo jää päällimmäiseksi?
  3. Kuvitelkaa, että osoitatte suosiota ja alatte taputtaa käsillänne. Kumpi käsi on päällimmäinen?
  4. Iskekää silmää kuvitellulle ystävälle suoraan edessänne. Kumpi silmä iskee?
  5. Pankaa kädet selkänne taakse niin että toinen pitelee toista. Kumpi on pitelevä käsi?
  6. Joku edessänne huutaa, mutta te ette voi kuulla sanoja. Nostatte käden korvan taakse kuullaksenne paremmin. Kumman käden?
  7. Laskekaa sormillanne kolmeen käyttäen toisen käden etusormea. Kumpaa etusormea käytätte?
  8. Kallistakaa päänne olkapäälle. Kumpaa olkapäätä se koskettaa?
  9. Pankaa käsivartenne ristiin. Kumpi käsivarsi jää päälle?
  10. Naulitkaa katseenne pieneen, kaukaiseen kohteeseen ja osoittakaa sitä suoraan etusormellanne. Sulkekaa sitten toinen silmä. Vaihtakaa silmää. Kumpi silmä oli auki, kun sormenpää oli linjassa kohteen kanssa? (Kun toinen ei-vallitseva silmä on auki ja vallitseva silmä kiinni, sormi näyttää siirtyvän kohteen toiselle puolelle.)

Minä olen oikeakätinen, mutta niin vain seitsemässä tapauksessa kymmenestä minun hallitseva puoleni oli vasen. Mielenkiintoista! Tosin testi on suppea, on olemassa laajempi 45-kohtainen testi, jossa mitataan yksipuolisia toimintoja. Testi on siis ym. kirjasta.