Thomas J. Craughwell: Barbaarien valloitusretket ****

 "Varokaa! Barbaarit tulevat!" Moni muistaa hunni Attilan, gootti Alarikin, Tšingis-kaanin tai viikinkipäälliköt - sekä heidän johtamansa verenhimoiset soturilaumat. Mutta harvempi ymmärtää, että ympäri Eurooppaa ja Aasiaa mellastavat barbaarilaumat, jotka ryöstivät ja tuhosivat, loivat samalla uutta. Kirja on paitsi kuvaus varhaiskeskiajan legendaarisista sotapäälliköistä, myös nykyisen Euroopan syntyhetkistä.

Kirja on jännittävä ja viihdyttävä. Toki se on kirjoitettu kovin brittiläisestä näkökulmasta, mutta haitanneeko tuo mitään. Kirja ei ole mitenkään syvällinen sukellus aiheeseen, vaan liippasee muutamia tärkeimpiä barbaarikansoja pinnalta. Laajempaan aiheen käsittelyyn sitten tarvittaiisinkin kokonaista kirjasarjaa. Kuvia on runsaasti. Kerrassaan mukava päällipuolinen esitys.

Naomi Moriyama & William Doyle: The Japan Diet ****

  Japanilaiset ovat teollisen maailman hoikinta porukkaa, eikä sydän- ja verisuonitaudit heitä juurikaan rasita. Mikä mahtaisi olla moisen taustalla, hyvät geenit? Ei. Länsimaissa asuvat japanilaiset lihovat siinä missä meikäläisetkin. Salaisuuden ytimessä on se, mitä japanilaiset syövät - japanilainen ruokavalio. Se koostuu kalasta, vihanneksista ja riisistä. Lihaa ja maitotuotteita käytetään vähän. Kirjassa neuvotaan syömään japanilaisen ruokafilosofian mukaan ja laihtumaan elämäntapamuutoksen myötä. Mukana on herkullisia reseptejä, joilla voi aloittaa uuden, kevyemmän elämän.

Minä nyt luin tämän lähinnä reseptien vuoksi, sillä itse laihdutusasia on jo entuudestaan tuttua. Kirjassa nimittäin kehoitetaan syömään ajatuksella. Taustalla on tutkittua tietoa, joten ei tämä tuulesta ole temmattua, ja taatusti terveellisempää kuin kaiken maailman muotidieetit! Kirja itse on pehmeäkantinen ja paperi pehmeää, joten kirja ei tule olemaan pitkäikäinen. Kuviakaan ei ole. Mutta täyttä asiaa kannesta kanteen.

Tite Kubo: Bleach Vol.29 ***** (manga)

  Ichigo ja kumppanit tiesivät, ettei Hueco Mundoon hyökkääminen olisi helppoa, mutta jopa vähäisemmät arrancarit ajavat sankarimme rajoillensa. Löytävätkö Ichigo, Uryû ja Chad sisäisen voimansa lyödäkseen puolustuksen esilinjan, vai joutuuko Orihime olemaan Hueco Mundossa ikuisuuden?

Juu. Toimii. Seikkailuista pitäville. Suoraan sanottuna manga on huomattavasti parempi kuin anime.

Natsuki Takaya: Fruits Basket Vol.22 ***** (manga)

  Samalla kun kirous irrottaa otteensa eläinradan jäsenistä, Kyo päättää kohdata pelkonsa ja isänsä. Mutta miten hän selviää siitä. Ja miten reagoi Akito, kun hänen valtansa murenee? Akito on tullut risteykseen...

Sarjan toiseksi viimeinen osa. Suosittelen!

Tarina: Riichiro Inagaki; Taide: Yusuke Murata: Eyeshield 21 Vol.1 **** (manga)

  Mihin muuhun voi nössö vekara, jota on kiusattu koko ikä, luottaa kuin nopsiin jalkoihinsa? Sena Kobayakawa on aloittamassa lukion ensimmäistä luokkaa ja vannoo, että hänen kiusaamisensa loppuu siihen. Valitettavastii ameikkalaisen jalkapallon sadistinen kapteeni on jo iskenyt silmänsä Senaan ja tämän salamannopeisiin koipiin.

Slapstick-komediaa. Amerikkalaista jalkapalloa kouluympäristössä. Mukana on myös sankarin hemaiseva lapsuudenystävä. Minulle suositeltiin tätä sarjaa, ja kieltämättä tämä vaikuttaa oikein lupaavalta. Joku tietysti voi kysellä minun mielenterveyteni ja järkeni perään, kun minusta tuo demoninkaltainen kapteeni on oikein söpö...

Tarina: Minami Fuuko; Taide: Misono Erii: Corsair Vols.1 - 2 *** (manga / yaoi)

  Morean merta hallitsee Prevezan klaani, joka on viimeisten kolmen vuoden aikana menettänyt siteensä merta ympäröiviin valtioihin. Tänä kriittisenä aikana laivaston johtaja, Ayace "demonintappaja", Malik tekee kaikkensa varmistaakseen Prevezan olemassaolon jatkumisen. Prevezan tärkeiden henkilöiden joukossa on myös strategi Canale, johon klaanin "prinsessa" Aura on kiintynyt. Mutta Canalen mystinen menneisyys, joka ei suostu jäämään taakse, muuttaa Canalen ja Ayacen suhteen ja koko klaanin tulevaisuuden.

Hiiohei! Rommia pullo ja piru arkulla vainaan! Eli romantiikkaa valtamerellä. Toki tämä on yaoita, mutta tarina on mielenkiintoinen, kuteminen on sivuosassa. Sarja jatkuu.

Touko Kawai: Cut **** (manga / yaoi)

  Chiakilla on suhde isäpuoleensa, joka pitää sairaista leikeistä. Siitä huolimatta Chiaki nauttii tuskasta, koska se peittää toisen, vakavamman tuskan. Sitten Chiaki tutustuu Eijiin, joka kamppailee omanlaistensa demonien kanssa. Eiji saattaa olla se henkilö, joka auttaa Chiakia toipumaan itseaiheutetusta tuskasta.

Teiniangstia oikein roppakaupalla. Paikoitellen tarina saattaa olla hyvinkin ahdistava, joten ehdottomasti ei aivan nuorimmille lukijoille.  Sanoisin, että 16+. Tässä tarinassa itse tarina on tärkeämmässä asemassa kuin seksi, joten suosittelen genrestä huolimatta draamanystäville.