Francis Wheen: Kuinka humpuuki valloitti maailman   Nykyajan harhojen lyhyt historia **** 

   "Viiltävän armoton Francis Wheen kuvaa valistuksen aatteiden murenemisen surullisen lähihistorian: kuinka järki karkasi Reaganin ja Thatcherin johdolla maailman talouspolitiikasta, kuinka meille kaupataan kalliita latteuksia self help-kirjojen markkinoilla, kuinka moniselitteisillä yhteiskunnallisilla teorioilla voi nousta poliittiseksi guruksi, kuinka uskonto ja taikausko ottavat yhä tiukemman otteen modernista ihmisestä ja kuinka media vääristää tunne-elämäämme, niin että suremme paljon vuolaammin Dianan kuin omien omaistemme kuolemaa." Näin takakannessa.

Turha kai mainitakaan, että Täti uskoo vakaasti valistuksen periaatteisiin: tieteelliseen empirismiin, kirkon ja valtion eroon sekä yksinvallan ja tyrannian katoon? Kirja on provosoiva, mutta antaa myös oivalluksen hetkiä ja ainakin keskustelunaiheita riittää viikkokausiksi. Wheen tökkii suuntaan jos toiseenkin tasapuolisesti armoa antamatta. Jos olet konservatiivinen fundamentalisti, niin tämä kirja saattaa aiheuttaa verenpaineen noususta johtuvan aivoinfarktin. Olette varoitetut. Samoin kyllä käy New Age-hörhöllekin.

Lars Bugge: Parhaat salaliittoteoriat ***

  Ja juuri kun pääsin pauhaamasta humpuukin vaaroista...

Kirjassa esitellään tunnetuimmat salaliittoteoriat sekä muutamia ei niin tunnettuja. Tapauksia ei yritetäkään ratkaista. Minusta olisi ollut mukavampaa, jos niihin oltaisiin perehdytty perusteellisesti ja esitetty faktat, joista lukija voisi sitten vetää omat johtopäätöksensä. Tosin suurimmassa osassa tapauksista jutut menevät selvästi mätäkuun juttujen puolelle. Vaikka todisteet ovat kyllä aika vakuuttavat sen puolesta, että Kurt Cobain murhattiin. Eli joukossa on myös ihan aiheellisia juttujakin.

Tite Kubo: Bleach Vol.27 (manga) *****

  Orihimen paluun Soul Societyyn keskeyttää arrancar Ulquiorra, jonka suunnitelmissa on uusi, pelottava polku Orihimelle. Hän pakottaa Orihimen mukaansa Hueco Mundoon, sillä seurauksella, että Orihime leimataan petturiksi. Ichigo vain ei suostu uskomaan moista ystävästään ja päättää pelastaa Orihimen - vaikka sitten ihan yksin! Vahinko vain, etteivät Ichigon ystävät ole samaa mieltä...

Kiyo Kyujyo: Trinity Blood 10 (manga) ****

  Sisar Esther ja isä Abel ovat palanneet Tzara Metusalehista takaisin ihmisten puolelle. Heidän matkansa johtaa Estherin kotiseudulle, jossa he törmäävät ällistyttävään oopperaan Pyhän Estherin elämästä. Vähemmästäkin sitä joutuisi hämillensä. Ollaanko Estherille suunnittelemassa tapahtumissa suurempaakin roolia. Ensi-illassa tapahtumat riistäytyvät käsistä.

Takakansi lupaa jännitystä, toimintaa ja teräviä kulmahampaita, huumoria unohtamatta. Kyllähän tämä lupauksensa pitääkin. Sarja on parantunut mielestäni nyt, kun se on kunnolla päässyt vauhtiin.

Haruka Fukushima: Orange Planet 5 (manga) ***

  Sarjan viimeisessä osassa hillittömän hulaballoon aiheuttaa odottamaton kutsu häihin. Ruin on tullut aika katsoa itseänsä peilistä ja tunnustaa tunteensa Eisukea kohtaan. Mutta mitä mieltä tästä kaikesta on Amano, Ruin poikaystävä, Chikasta, Eisuken kihlatusta, puhumattakaan.

Romanttista hömppää mangan muodossa. Ihan viihdyttävää, mutta kuitenkin ehkä enemmän varhaisteinien makuun. No joo...

Natsuki Takaya: Fruits Basket 13 (manga) *****

  Tooru on päättänyt tehdä jotakin Arisan lemmenhuolien eteen. Tie johtaa yllättäen Soomien päätaloon. Mutta hän ei ole ainoa, jolla on sinne salaista asiaa. Lisäksi on vuorossa tokaluokkalaisten luokkaretki Kiotoon ja Naraan.

Edelleenkin hyvää. Takaya on mainio nuoruuden epävarmuuden ja kasvamisen tuskien kuvaaja. Toki nämä nuoret Soomat ovat lajissaan ihan omassa luokassaan, mutta aivan oikeita tapahtumia ja emootioita mangaka kuvaa. Komediaaei tietysti unohtamatta, sillä pelkkää "eksistentiaalista tuskaa" nyt ei jaksaisi lukea erkkikään.