Joe Abercrombie: Last Argument of Kings ***** (fantasia)

  Sankarimme ovat palanneet maailman ääristä. Logen Yhdenksänsormisella on edessään viimeinen taistelu, mutta se onkin sitten iso. Sillä hän on Pohjolan kuninkaan vanhin ystävä ja vanhin vihollinen. Hän on ainoa mies, joka voi pysäyttään tämän. Superior Gloktalla taas on edessään toisen sortin taistelu. Elämää monimutkaistaa liian moni isäntä ja ajanpuute. Ja koska Gloktan miekkamittelöpäivät ovat kaukana takanapäin, on onnekasta, että hän on kuolettava jäljellä olevien aseittensa kanssa - uhkauksien, kiristyksen ja kidutuksen. Jezal dan Luthar taas on päättänyt, että kunnian tavoittelu on liian tuskallista. Siispä hän kääntää selkänsä sotilaalliselle maineelle ja päättää asettua aloilleen rakastamansa naisen kanssa. Paitsi, että rakkauskin voi olla tuskallista - ja maineella on ilkeä tapa hiipiä miehen kimppuun juuri silloin kun hän sitä vähiten odottaa. Unionin kuningas makaa kuolinvuoteellaan, talonpojat kapinoivat ja aateliset kilpailevat siitä kuka ehtii ensimmäisenä varastamaan hänen kruununsa. Kukaan ei usko, että sodan varjo on lankeamassa valtakunnan ylle. Vain maageista ensimmäisellä on suunnitelma maailman pelastamiseksi - kuten aina - mutta tällä kertaa siihen sisältyy riskejä...

Aaah!! Sarjan viimeinen osa jatkaa samaa kerrassaan upeaa kertomusta kuin kaksi aiempaakin. John Berlyne sanoo SF Revussa: "Dark, deeply ironic and full of character gems that will appeal to your cynical side... brilliant". Täti on täysin samaa mieltä. Suosittelen!

Byung-Hi & Byung-Soon Lim: Koreansk mat ****

  Siirrytäänpä Japanista meren yli länteenpäin eli Koreaan. Tekijäsiskokset pitävät ravintola Arirangia Tukholmassa äitinsä ja tätinsä kanssa. Kirjassa on noin 50 reseptiä, pääasiassa korealaista kotiruokaa, jota he tarjoavat myös ravintolassaan. Korealainen ruoka on maukasta ja konstailematonta. Reseptit ovat selkeitä ja helppoja toteuttaa. Kuvat nostavat veden kielelle. Nam! Tätä olisi ottanut enemmänkin.

Chris Bradford: Nuori samurai - Lohikäärmeen tie *** (nuorten historiallinen)

  Japani elää sodan uhan alla ja samurait joutuvat valitsemaan puolensa. Varsinkin ulkomaalaiset ovat silmätikkuina - niin myös Jack Fletcher. Riittävätkö mestari Masamoton opit pitämään Jackin hengissä? Eikä pahamaineinen ninja Lohikäärmeensilmä ole unohtanut Jackia, kuten ei Jackaan tätä. 

Sarjan viimeinen osa. Pseudohistoriaa, joten tätä ei kannata käyttää historian oppikirjana. Ihan asiallinen nuortenkirja, joka kyllä pitää otteessaan. Minulta vain tuo pseudo-osa vei maun koko tarinaan.

Tite Kubo: Bleach 26 **** (manga)

  Shinigamit ja Ichigo ystävineen valmistautuvat tulevaan sotaan - kuten myös Aizen joukkoineen. Mutta valmistautuminen loppuu lyhyeen, kun Hueco Mundosta saapuu vierailijoita.

Toimivaa seikkailua ja huumoria. Täti tykkää.

Romain Sardou: Kolmastoista kylä *** (historiallinen dekkari)

  Draguanin piispa Haguin on huolissaan, sillä kova talvi ja muut koettelemukset vaivaavat hänen laumaansa. Vastoinkäymiset alkoivat edellisenä vuonna, kun kaksi tyttöä löysivät joesta silvottuja ruumiinkappaleita. Karmea tapaus on jäänyt ratkaisematta, ja se herättää kauhua paikkakunnan asukkaissa. Sitten piispa saa salaperäisen vieraan. Muukalaisen mentyä piispa löydetään murhattuna. Sen jälkeen selviää, että hiippakuntaan kuuluu kolmastoista, unohdettu kylä. Viime työkseen piispa on värvännyt kylään papin, nuoren vastavalmistuneen Henno Guin. Mutta kylä alkaa herättää odottamattoman suurta kiinnostusta kirkon korkeissa vikamiehissä aina Vatikaania myöten...

Keskiaikaan sijoittuva jännityskirja. Mielenkiintoinen tapaus. Kerronta on suht' verkkaista mutta imaisee mukaansa. Hahmot jäävät ehkä hieman etäisiksi, mutta se nyt on tavallista jännäreissä.