809020.jpg

Se on nyt ohitse, Typy on lähtenyt. Kolmetoista yhteistä vuotta on kulkenut ohitse kuin siivillä. Kiitos sinulle niistä, Typy. Ilman sinua en olisi selvinnyt niistä. Sydämeni täyttyy kiitollisuudesta, että olen saanut elää rinnallasi.

Eilen oli taas surkea sateinen ilma, aivan kuin taivaskin olisi itkenyt kanssani. Mutta tänään aurinko paistaa kauniisti, aivan kuin Sinä hymyilisit minulle sieltä jostakin kertoaksesi, että nyt kaikki on hyvin eikä minnekään enää satu. Vihreämmällä laitumella on paljon sinun ystäviäsi ja Paavo, ruoho on aina vihreätä ja vesi raikasta. Sinulla on hyvä nyt.

Älä jatka lukemista tämän pidemmälle jos olet herkkä mieleltäsi.

Menin eilen tallille ajoissa. Keräsin kokoon Typyn kamppeet valmiiksi kotiin kuljetusta varten. Otin Typyn päiväruoille sisään syömään. Reilu annos heinää ja runsaasti herkkuja, mitä muuta hevonen voisikaan kaivata? Ruokailun jälkeen oli sitten vuorossa hellä hetki, rapsuttelin ja paijasin hevosen läpi, sanoin sillä tavalla hyvästit. Vähän yli kolmen eläinlääkäri tuli paikalle, ja kävelimme Typyn kanssa viimeisen matkan harjoitusradan keskelle, missä on muidenkin hevosten (myös Paavon) hautoja. Ensiksi eläinlääkäri pisti suoneen rauhoitusainetta. Typy-paralla oli huono viinapää, ressukka meinasi jo siitä mätkähtää turvalleen. Noin kymmenen minuutin kuluttua Typylle annettiin unilääke, minä jouduin kannattelemaan toisen päätä, että lääkäri sai pistettyä helpommin kaulaan piikin. Typy kaatui maahan melkein välittömästi ja oli muutamassa hetkessä syvässä unessa. Silittelin Typyn poskea nukahtamisen ajan. " Nuku hyvin lapsikulta. Äiti rakastaa sinua." Sitten oli lopullisen piikin vuoro ja hetken kuluttua Typyä ei enää ollut. Mutta Typyn lähtö oli niin hiljainen ja vaivaton, että minusta tuntuu, että Typy itse oli enemmän kuin valmis lähtemään. Elämä oli muuttunut jo taakaksi. Toisin kuin Paavon, joka taisteli vastaan loppuun asti.

644515.jpg

Parodie 15.5.1985 - 23.11.2007

Kiitos sinulle kaikista yhteisistä vuosista. Säilyt iäti sydämessäni. Sinua rakkaampaa ei tule.