Liza Marklund & Lotta Snickare: Helvetissä on erityinen paikka naisille jotka eivät auta toisiaan *****

  Tässä kirjassa käsitellään syvään juurtuneita miesten ja naisten rooleja. Erilainen kasvatus alkaa heti syntymästä. Kaikki muokataan tietoisesti tai tiedostamatta siten, että tytöistä tulee passiivisia, kilttejä ja avuliaita, pojista aktiivisia, äänekkäitä ja vaativia. Tarkastelkaapa vain omaa elämäänne. Miten on? Kasvatus ja arvot leimaavat ihmisiä koulussa, elämässä ja erityisesti työelämässä. Lasikatto ei ole urbaani legenda. Tässä annetaan myös vinkkejä miten voit menestyä naisena työelämässä.

Asiaa! Tämän kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa jokaiselle naiselle, miksei myös miehelle.

Park Young Ha: Bambi ***(Manhwa)

  Eräänä päivänä itsepäinen nuori tyttö löytää itsensä keskeltä ei mitään - ja mikä pahinta, hän ei muista mitään. Mikä hänen nimensä on, mistä hän on kotoisin ja miksi hän miltei hukkui lampeen. Hänet pelastaa komea, vaalea nuorukainen, jonka toisen käden paikalla on joutsenen siipi. Mutta miksi hänestä tuntuu, että hän on tuntenut nuorukaisen koko elämänsä?

Romantiikkaa, pikkuisen jännitystä. Ei mitään erityistä, mutta ihan mukava välipala.

Natsuki Takaya: Fruits Basket 5 ***** (manga)

  Tooru & co lähtevät Sooman perheen huvilalle (yhdelle niistä). Mutta mikä vaivaa Yukia ja Kyoota? Toorua huolestuttaa, sillä eihan se ole normaalia, että rotta ja kissa eivät kinastele!

Söpöä, söpöä! Tässä osassa sivutaan koulukiusaamista. Takayaa on kritisoitu siitä, että hän antaa ongelmiin liian helpot ratkaisut - oikea elämä kuin ei yleensä ole sellaista, että ongelmat ratkeaisisivat halauksella. Tosin Täti on sitä mieltä, että siitä halauksesta on hyvä aloittaa.Toisaalta ei kai kukaan oleta mangan olevan selviytymisopas? Sitä paitsi nuoruus on idealismin aikaa...

Yuuki Obata: Olipa kerran...me 2 **** (manga)

  Nana tunnustaan Yanolle tunteensa, mutta ei saa vastausta. Kaikki tuntuu jatkuvan kuten ennenkin, ja Yano kiusaa Nanaa entiseen tapaan. Kun Nana saa tietää mitä tapahtui Yanon entiselle tyttöystävälle, hän ei tiedä mitä sanoa. Onnistuuko hän löytämään tien Yanon sydämeen?

Laatukamaa Ivrealta. Hyvä tarina, jota ei liian makea, vaan miellyttävän rouhea piirrostyyli mainiosti korostaa. Täti tykkää.

Maki Murakami: Gravitation 1 ***** (manga / shounen ai)

  Shuichi Shindoo on päättänyt tulla rock-tähdeksi. Hän valmistautuu näyttämään koko maailmalle sanoitustensa takana piilevän nerokkuuden. Sattuu vain niin, että kirjailija Eiri Yuki sattuu näkemään hänen amatöörimäisen tekeleensä ja kylmästi kehoittaa Shuichia vaihtamaan alaa. Yukin sanat jäävät kummittelemaan Shuichin mielessä eikä hän saa rauhaa. Väkisin hän tunkeutuu Eirin elämään ja heidän kohtalonsa kietoutuvat väistämättä toisiinsa. Tunne, joka vetää heitä toisiinsa, on kuin painovoima, eivätkä he voi tehdä mitään estääksen sitä.

Nyt sitä saa! Siis Gravitationia suomeksi. Suomennos on ylllättävän hyvä, alkuperäinen puhekieli on säilytetty. Suomennos on tosin tehty englanninkielisen version pohjalta, joten minä jäin kaipaamaan suomennosta suoraan japanista. Pari kämmiä oli jäänyt, mitkä olisi pitänyt suomentaa, nyt ovat jääneet englanniksi. Rikas kieli asettaa kääntäjälle kovan haasteen, joten jään mielenkiinnolla odottamaan miten kääntäjä niistä selviytyy.

Marie Louise Telegin & Jan Tenner: Helppoa ja hyvää Japanista ***

  Tämä kirja on lyhyt esittely japanilaiseen keittiöön. Valitettavasti monet reseptit ovat "äpäräversioita" eli osa aineksista on korvattu länsimaissa tutuilla aineksilla, esim. dashiliemi on korvattu kana- tai kasvisliemellä. Mutta toimii siis alustavana esittelynä. Ohjeet ovat helppoja ja selkeitä.